S-a deschis primul complex din Capitală cu servicii sociale, spălătorie și magazin gratuit

S-a deschis primul complex din Capitală cu servicii sociale, spălătorie și magazin gratuit
Publicat: 31/05/2014, 18:00
Actualizat: 09/02/2019, 16:54

Complexul de servicii sociale integrate Ominis, aflat pe strada Turnu Măgurele din Sectorul 4, are o suprafață de 3.800 de metri pătrați și va deservi, zilnic, 300 de persoane, în urma unei investiții de aproximativ opt milioane de lei, suportați integral de Consiliul General al Municipiului București, Direcția Generală de Asistență Socială (DGAS) și Administrația Fondului Imobiliar.

În cadrul complexului de servicii funcționează un centru de zi pentru persoane vârstnice, un centru de îngrijire și educație timpurie „Steluțe zâmbitoare”, un centru de zi pentru copii preșcolari, o spălătorie socială, o bibliotecă, un centru de pregătire profesională, o cantină socială, un centru de zi pentru adolescenți cu tulburări de spectru autist, un centru de zi pentru copii cu dizabilități, o policlinică socială, un magazin comunitar și un birou de informare cu privire la drepturile consumatorilor și drepturile de asistență socială.

„Important este conceptul, dar el a fost îmbunătățit. Acum patru ani de zile, aici erau ruine, era un fost complex care căzuse în uitare și în degradare continuă. Faptul că aici își găsesc locul bătrânii care sunt mai puțin îngrijiți sau deloc și care pot să vină aici, spălătoria socială, cantina socială, creșă, cabinetul medical, tratamentul clinic care poate fi făcut unor copii care suferă de afecțiuni necunoscute de familie, copiii cu dizabilități, cu sindroame care îi fac să fie izolați de ceilalți copii, ne fac să credem că nu am greșit cu nimic. Doresc din tot sufletul, în funcție de resursele financiare disponibile, să ne întindem și în celelalte sectoare”, a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care a vizitat, sâmbătă, complexul de servicii.

Edilul a mai precizat că magazinul social din incinta complexului nu trebuie confundat cu vechile economate. „Dacă cetățeanul prestează o oră în folosul complexului sau în folosul comunității, primește gratuit o serie de alimente. A nu se confunda cu vechile economate. Nu e vorba de așa ceva. Sunt principii noi, pe modele întâlnite în străinătate”, a explicat Oprescu.

Directorul general al DGAS, Cosmina Simean-Nicolescu, a declarat că ideea complexului de servicii grupate în același loc pentru mai multe categorii de persoane defavorizate a venit în urmă cu patru ani, după o vizită de studiu în Turcia, unde serviciile sociale s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani.

„În urma acestei vizite de studiu, am rămas în contact cu experții din țara respectivă și ne-au consiliat pentru a reuși să avem, și în România, un complex de o asemenea anvergură. Centrul se adresează unor categorii extrem de diverse de persoane, fie că vorbim de cei mai mici copii, de 0-3 ani, care pot beneficia de servicii de tip creșă, copii de până la șase ani, care vor beneficia de servicii de tip grădiniță ori centru de zi, copiilor cu dizabilități – sindrom Dravet și alte epilepsii rare, autism -, pentru care vom efectua terapii individuale și terapii de grup, persoanelor vârstnice care nu pot fi lăsate acasă în condiții de siguranță pe timpul zilei și care nu doresc să intre în centrele rezidențiale, persoanelor care nu își permit infrastructura necesară igienizării hainelor personale, astfel încât avem și o spălătorie socială. Avem și o cantină socială care se adresează, printre altele, pensionarilor, tinerilor care au împlinit 18 ani și care nu se mai află în sistemul de protecție a copilului, urmașilor revoluționarilor decedați în Revoluția din 1989”, a precizat directorul DGAS.

Cosmina Simean-Nicolescu a adăugat că în cadrul complexului a fost gândit și un punct care deservește și personalul din asistență socială, pentru acesta urmând să fie organizate, săptămânal, workshopuri și seminarii.

De asemenea, a fost amenajată o seră, în care persoane defavorizate vor învăța, în acest an, să fie florari decoratori sau peisagiști floricultori și care, după ce se va încheia sezonul florilor, se vor apuca să cultive legume.

„Ne dorim astfel să le putem oferi copiilor din creșă și din grădiniță o alimentație sănătoasă”, a mai spus directorul DGAS.

Ea a mai vorbit și despre faptul că în cadrul cabinetului medical se vor pune pentru prima oară la dispoziție, în mod gratuit, servcii de diagnosticare a fibrozei chistice la copii, boală care, dacă este depistată la timp, poate crește speranța de viață.

„Este o problemă destul de des întâlnită: 1 la 1.000 de copii face această boală. Metoda de diagnosticare pe care o propunem părinților, pe bază de trimitere de la medicul pediatru sau pneumolog, este neinvazivă. Ea nu presupune tăierea sau înțeparea corpulului copilului. Este o procedură care durează cel mult 15 minute și se realizează sub control specializat”, a explicat Cosmina Simean-Nicolescu.

Centrul de îngrijire și educație timpurie pentru copii 0-3 ani are o capacitate de 30 de locuri și oferă o alternativă modernă de puericultură pentru părinții care doresc să se întoarcă la serviciu.

Centrul de zi pentru copii 3-6 ani are cu o capacitate de 20 locuri, va funcționa în regim de grădiniță cu program scurt și program prelungit, iar în centrul de zi pentru adolescenți cu tulburări de spectru autist, personalul specializat va lucra cu 20 de beneficiari.

Centrul de zi pentru copiii cu dizabilități are o capacitate de 23 locuri și este destinat acelor copii care, din cauza nevoilor speciale, nu pot fi înscriși în sistemul public de învățământ, iar centrul de zi pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 18 locuri, reprezintă prima inițiativă a Primăriei în vederea prevenirii instituționalizării persoanelor vârstnice. Bătrânii vor beneficia de asistență medicală primară, trei mese pe zi și diverse activități de socializare, precum și activități în aer liber.

Biblioteca și punctul de comunicare informatică din complex vor fi dotate cu calculatoare și internet, unde persoanele vârstnice și copiii ale căror rude sunt plecate în străinătate vor fi instruiți și încurajați să comunice prin mijloace moderne, spălătoria are 10 mașini de spălat și 10 uscătoare, iar cantina socială va deservi 120 de persoane/zi, copii și adulți care nu realizează venituri timp de 90 de zile consecutiv.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal