Prima pagină » Știri externe » Cea mai mare bancă elvețiană este investigată pentru spălare de bani și crimă organizată

Cea mai mare bancă elvețiană este investigată pentru spălare de bani și crimă organizată

Cea mai mare bancă elvețiană este investigată pentru spălare de bani și crimă organizată
Un purtător de cuvânt al procuraturii din Bruxelles a declarat că investigația va fi condusă de judecătorul Michel Claise.

Un purtător de cuvânt al procuraturii din Bruxelles a declarat că investigația va fi condusă de judecătorul Michel Claise.

Angajații UBS au contactat belgieni bogați, inclusiv directori generali și sportivi, într-o perioadă de 10 ani, încurajându-i să deschidă conturi nedeclarate în Elveția, a relatat publicația M… Belgique, fără să menționeze sursa informațiilor.

UBS Belgium a contribuit la organizarea transferurilor unor sume mari de bani către Elveția, potrivit publicației.

„Practicile de afaceri ale UBS respectă în totalitate legislația și reglementările în vigoare. UBS nu tolerează nicio activitate de sprijinire a clienților în scopul evitării obligațiiloriscale” potrivit unui comunicat al băncii destinat Bloomberg News, în care se mai arată că banca nu are cunoștință despre vreo investigație preliminară legată de operațiunile din Belgia.

Revista a arătat că procuratura belgiană a început ancheta la sfârșitul anului trecut și se bazează pe mărturii foarte detaliate.

Băncile europene sunt supuse unei serii de investigații legate de acuzațiile că au manipulat dobânzile interbancare și cotațiile valutare, că au ajutat clienții să evite plata impozitelor, că au spălat bani sau au încălcat sancțiunile impuse de Statele Unite unor state.

Credit Suisse, a doua mare bancă elvețiană, a plătit în luna mai o amendă de 2,6 miliarde de dolari în SUA după ce divizia sa americană a recunoscut că a ajutat cetățeni americani să eludeze fiscul.

Autoritățile americane vor să penalizeze BNP Paribas, cea mai mare bancă din SUA, cu peste 10 miliarde de dolari, pentru a făcut afaceri cu state sancționate, precum Iran, Sudan și Cuba.

UBS a fost amendată cu circa 1,5 miliarde de dolari de autoritățile de reglementare din SUA, Marea Britanie și Elveția, în 2012, pentru manipularea dobânzilor interbancare. Banca este încă investigată pentru asociarea unora dintre brokerii săi cu brokeri ai altor companii, pentru manipularea pieței valutare.

Președintele UBS, Axel Weber, a declarat într-un discurs de la începutul lunii mai că rezolvarea acestor probleme din trecut este o prioritate a băncii.

Citește și