Care sunt locurile de muncă pentru care angajatorii din România nu au suficienți candidați

Care sunt locurile de muncă pentru care angajatorii din România nu au suficienți candidați
Publicat: 02/06/2014, 13:37
Actualizat: 29/07/2014, 21:08

Angajatorii găsesc cu greu personal potrivit pentru posturile de meseriași calificați, ingineri, reprezentanți de vânzări, manageri de proiect sau directori IT, 40% dintre aceștia având dificultăți la ocuparea posturilor vacante, potrivit unui studiu al companiei de resurse umane ManpowerGroup.

„Ponderea angajatorilor care se confruntă cu dificultăți a scăzut cu 14 puncte procentuale față de anul trecut, când angajatorii din România se aflau pe locul 7 global în privința percepției deficitului de talente, dar continuă să fie superioară atât mediei globale, cât și celei din regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (EMEA), cu 4 puncte procentuale”, se arată într-un comunicat al Manpower Group România privind studiul „Deficitul de talente”.

În ultimii șapte ani meseriașii calificați (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni etc.) și inginerii au alternat pe primele două locuri din top, fiind singurele poziții care nu au lipsit niciodată de pe lista posturilor greu de ocupat.

În acest an au intrat în top și managerii de proiect și managerii/directorii IT. Comparativ cu anul trecut, se remarcă o creștere a dificultății de identificare a talentelor din IT nu doar la manageri și directori, aflați pe locul al cincilea în top, ci și în privința personalului IT de nivel mediu și junior, aflat pe locul al șaptelea, în urcare cu o poziție din 2013.

Totodată, a devenit mai dificilă și recrutarea în vânzări, reprezentanții de vânzări urcând de pe poziția a șasea pe cea de-a treia, renvenind în top, pentru prima dată din 2011 până în prezent, managerii de vânzări, pe care angajatorii îi plasează pe locul al nouălea ca dificultate.

Deficitul de talente continuă să fie acut și în privința personalului administrativ și financiar, perceput ca al zecelea în top, dar presiunea acestuia a scăzut față de 2013, când angajatorii îi plasau printre primele cinci posturi pentru care găseau greu candidații potriviți.

„Pe de o parte, deficitul perceput de angajatorii din România continuă să fie superior mediei globale și regionale. Pe de alta, principala cauză a dificultăților indicate de angajatori nu este lipsa candidaților, care îi afectează doar în proporție de 30%, ci lipsa competențelor profesionale specifice postului, pe care o reclamă mai mult de jumătate dintre cei chestionați. Aceasta este o problemă sistemică, a cărei rezolvare nu apare de la un an la altul”, a declarat în comunicat directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.

Jumătate dintre angajatorii din România au a declarat că principalul motiv pentru care întâmpină dificultăți în găsirea talentelor potrivite este lipsa competențelor profesionale specifice, tehnice, care se se întâlnește predominant în recrutarea de meseriași și muncitori calificați, unde 35% dintre angajatori identifică un obstacol în lipsa calificărilor și certificărilor necesare.

Lipsa de candidați sau numărul insuficient al acestora este o cauză importantă a deficitului de talente în opinia a 30% dintre angajatori. Mai mult, 21% dintre angajatori consideră că lipsa de experiență a candidaților este un factor care împiedică angajarea, iar 16% spun că le lipsesc abilitățile interpersonale și de relaționare la locul de muncă.

„În țara noastră discrepanța dintre talentele disponibile și cele de care au nevoie cu adevărat angajatorii este foarte largă, și îngustarea acesteia ar trebui să devină o prioritate. Deficitul de talente are un impact imediat asupra productivității și competitivității angajatorilor și a economiei în general”, a afirmat Petrof.

Deficitul de talente afectează capacitatea firmelor de a-și deservi clienții, consideră 40% dintre angajatori, iar impactul asupra capacității este ridicat, spun 19% dintre aceștia. De asemenea, generează o creștere a fluctuației de personal (38% dintre angajatori) și un efect negativ asupra creativității și inovației în organizație (28%).

(Raluca Ghinea, [email protected])

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?