Cum s-a rătăcit la Bruxelles cererea DNA de ridicare a imunității lui Ovidiu Silaghi. Răspunsul primit de la cancelaria șefului Parlamentului European

Cum s-a rătăcit la Bruxelles cererea DNA de ridicare a imunității lui Ovidiu Silaghi. Răspunsul primit de la cancelaria șefului Parlamentului European
Publicat: 03/06/2014, 08:42
Actualizat: 30/04/2015, 04:55

În decembrie 2013 Parchetul General a transmis către Parlamentul European solicitarea DNA de ridicare a imunității pentru Ovidiu Silaghi. Cererea a ajuns la președintele PE, Martin Schulz. Verificările gândul au arătat că cererea DNA nu a primit avizul Comisiei Juridice a PE comsia de specialitate care dă un aviz. Astfel că ridicarea imunității nu a mai ajuns să fie votată de plenul PE. Reamintim că în cazul lui Adrian Severin PE a votat cu celeritate ridicarea imunității.

Gândul a solicitat explicații de la biroul președintelui PE. Marcin Grajewski, ofițer de presă al președintelui Schulz a explicat pentru gândul că cererea DNA a fost trimisă Comisiei Juridice care însă nu s-a pronunțat pentru că ar fi avut mult de muncă. „Președintele Schulz a solicitat Comisiei Juridice o analiză pe admisibilitate cererii formulate de autoritățile din România, dar nu a primit nici un răspuns. Comisia a avut foarte mult de muncă pe finalul acestei legislaturi”, a precizat Marcin Grajewsk.

Traseul dosarului lui Silaghi

Fostul ministrul Ovidiu Silaghi este urmărit penal pentru trafic de influență, infracțiune pe care ar fi comis-o în 2012 când era ministru al Transporturilor. Procurorii spun că Silaghi și-ar fi traficat influența pentru omul de afaceri Nelu Iordache.
Primele date despre acest dosar au apărut pe 19 august 2013 când Silaghi era deputat PNL. Pentru că avea calitatea de fost ministru și deputat, DNA a cerut Parlamentului încuviințarea începerii urmăririi penale.

Pe 3 septembrie Ovidiu Silaghi și-a dat demisia din Parlament. Astfel că cererea DNA a rămas fără obiect. Pentru că nu mai avea imunitatea conferită de Parlament, pe 6 septembrie DNA a solicitat încuviințarea urmăririi penale de la președintele Traian Băsescu, cererea fiind aprobată de președinte.

Pe 12 septembrie DNA a început urmărirea penală împotriva lui Ovidiu Silaghi.

Ulterior, Silaghi a devenit membru al Parlamentului European. Astfel că DNA a transmis către PE o cerere prin care solicita forului european să clarifice situația lui Silaghi, adică să spună dacă beneficiază de imunitatea europeană și în caz afirmativ să dispună ridicarea acestei imunității. Parlamentul European nu a transmis nici un răspuns către DNA până în acest moment. Parchetul General a comunicat că cererea a fost înaintată la PE pe data de 13 decembrie 2013.

Între timp, Silaghi a fost ales deputat de Satu Mare, la alegerile parțiale desfășurate simultan cu europarlamentarele. Pentru că e parlamentar e beneficiază de imunitatea parlamentară care îl va proteja de o eventuală arestare preventivă sau de o percheziție din partea procurorilor. Dosarul său în care DNA a început urmărirea penală va merge înainte, politicianul poate fi trimis în judecată.

Detaliile dosarului în care este investigat Silaghi

În cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi i-a cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa.

Potrivit procurorilor, Silaghi s-a angajat, în schimbul servicului cerut lui Iordache, să intervină la funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor), pentru ca instituția să efectueze în termen plățile aferente contractelor încheiate cu societatea Romstrade, dar și pentru continuarea derulării contractelor, deși termenele lucrărilor erau întârziate.

„Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului și a avut drept consecință înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene”, au precizat procurorii.

Totodată, procurorii susțin că, în 22 noiembrie 2012, Ovidiu Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro „pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”. Silaghi ar fost ajutat de Remus Șpan să pretindă și să primească banii de la Nelu Iordache, au mai arătat procurorii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”