Unii oameni de știință dezbat dacă ar putea fi posibilă trimiterea propriei forme de viață a omenirii în univers, pentru a se replica acolo. Discuția pleacă de la teoria conform căreia viața pe Pământ ar fi apărut din cauza unui microb adus de un asteroid sau cometă – teorie numită panspermie, iar problema este dacă această teorie ar putea fi inversată, conform Daily Mail.
Discuția a avut loc la Washington, în cadrul unui festival științific organizat de Smithsonian Magazine. Aici, inginerul NASA Adam Seltzner a vorbit despre viitorul explorării spațiale și despre o metodă prin care genomul uman este trimis pe planete îndepărtate. Teoria sa, bazată pe cele ale altor oameni de știință, presupune lansarea unei bacterii care să conțină genomul uman, către plamete îndepărtate, iar acolo acesta să fie „tipărit”, prin metode necunoscute încă. „Poate că vom coloniza alte lumi nu cu astronauți în costume spațiale, ci cu bacterii”, a spus Seltzner.
Ideea a fost prima oară lansată de doi biologi de la Harvard, Gary Ruvkun și George Church. Ei susțin că fracțiuni ale genomului uman ar putea fi trimise planete îndepărtate, în bacterii. La sosire, aceste segmente ar urma să fie reasamblate în genomul uman.
Cum ar urma să se întâmple însă această reasamblare a genomului nu este încă prea clar. Unii susțin că ar putea fi lăsat să evolueze, așa cum s-a întâmplat cu viața pe Pământ. Alții, că ar putea fi trimis în prealabil pe planeta respectivă un aparat capabil să creeze viață celulară. Informația despre cum să construiești genetic un om ar fi stocate pe aparatul respectiv.
Aceste teorii ar putea rezolva și problema călătoriilor interspațiale, care nu sunt fezabile dacă implică planete prea îndepărtate.
Un experiment realizat pe Stația Spațială Internațională arată că aceste idei nu sunt chiar SF. Acesta a arătat că o bacteria supraviețuiești zborului spațial dintre Pământ și Marte. Totuși, pentru un zbor interpațial, ar necesita protecție suplimentară, pentru a rezista la timpul lung de călătorie.
În prezent, cercetătorii spațiului lucrează la un proiect numit Nava spațială de 100 de ani. Darpa, Nasa, Icarus Interstellar și Foundation for Enterprise Development lucrează la acest proiect, din care face parte și inginerul Seltzner, care își propune ca până în 2112 să facă posibilă călătoria umană interspațială. Pentru asta, sunt luate în calcul mai multe teorii: viteze mai mari decât cea a luminii, nave spațiale care să transporte o generație de oameni – călătoresc mai încet, dar permit dezvoltarea și susținerea unei populații umane la bord.