La cât a ajuns cursul de referință al BNR

La cât a ajuns cursul de referință al BNR
Publicat: 05/06/2014, 16:03

Rata publicată de BNR a urcat, în precedentele două zile,cu 1,44 bani (0,33%), la 4,4063 lei/euro, după ce luni a atins cel mai redus nivel din ultimele zece luni, de 4,3919 lei/euro.

Pentru dolarul american, BNR a publicat joi un curs de referință de 3,2290 lei/dolar, cu 0,71 bani (0,22%) sub paritatea de miercuri, de 3,2361 lei/dolar.

Cursul de referință leu/franc elvețian a coborât cu 0,43 bani (0,12%), la 3,6051 unități, de la 3,6094 unități în ziua anterioară. Rata de referință leu/franc elvețian anunțată luni de BNR a atins minimul ultimelor șase luni și jumătate, de 3,5956 lei/franc, iar o paritate similară a fost publicată pe 28 mai.

Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.
„Leul a avut încă o ședință calmă (miercuri – n.r.), evoluând într-un interval de 40 de puncte. Totuși, moneda națională a revenit la nivelul de 4,3950/euro, nivel popularizat în ultímele ședințe probabil de către banca centrală, însă pe măsură ce aceasta se blochează la acest palier se poate ca piața să-și piardă energía necesară depășirii pragului respectiv. În același timp, perspectiva noastră optimistă pe termen scurt este totuși susținută de evoluția puternică a monedelor regionale (zlotul polonez câștigând 0,8% în ultímele două ședințe) și performanța bună a piețelor titlurilor de stat.

Totuși, ING consideră căBăncii Centrale Europene îi va fi dificil să depășească așteptările pieței și astfel este de părere că moneda europeană poate înregistra un avans temporar față de dolarul american. Un asemenea cadru ar sugera că leul ar putea înregistra o depreciere temporară. În concluzie, ne așteptăm la încă o ședință statică pentru leu și preferăm să credem că acesta va resimți o tendință ușoară de depreciere”, afirmă economiștii ING Bank, într-o notă transmisă joi dimineață.

Piețele așteaptă joi deciziile pe care le va lua Banca Centrală Europeană în ședința de politică monetară, iar potrivit dealerilor sunt unele așteptări ca BCE să anunțe un program de stimulare monetară prin achiziție de obligațiuni guvernamentale.
Aproape toți cei 60 de economiști consultați de Bloomberg se așteaptă ca banca să reducă dobânda de politică monetară, aflată la minimul record de 0,25%. Cei mai mulți anticipează o scădere a ratei cheie la 0,1%. De asemenea, economiștii prognozează că banca va coborî rata pentru depozite la -0,1%, de la 0% în prezent.

La debutul ședinței interbancare de joi de la București, euro a fost tranzacționat la 4,4000 lei, în imediata apropiere a cotațiilor de la închiderea de miercuri, de 4,3985 – 4,4030 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a scăzut ușor sub 4,4 lei/euro, iar cel mai redus nivel tranzacționat în prima parte a zilei a fost de 4,3930 lei/euro.
Volumele de tranzacționare au fost reduse, în total fiind efectuate 23 de operațiuni, sub media dintr-o ședință obișnuită din acest an, potrivit dealerilor.
Cu puțin înaintea orei 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,3955 – 4,3975 lei, cu 0,3 – 0,55 bani (0,07% – 0,12%) sub nivelurile de miercuri de la ora 16:30.
În același timp, forintul și zlotul erau în creștere cu 0,15% și, respectiv, cu 0,2% în raport cu euro.

Ratele medii ale dobânzilor practicate joi dimineață de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut ușor, la 1,77% – 2,27% pe an, după ce miercuri au crescut la 1,88% – 2,38% pe an, de la 1,75% – 2,25% pe an în ziua anterioară.
Dobânzile continuă să fie sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an, și mai ridicate decât dobânda practicată de banca centrală la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut, deasemenea, de la 1,91% – 2,41% pe an la 1,79% – 2,29% pe an, întorcându-se la nivelurile de marți.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a scăzut de la 2,68% pe an la 2,67% pe an.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de...