Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) s-a încheiat duminică, 8 iunie, marele câștigător al evenimentului de la Cluj fiind desemnat „Stockholm”. Producția spaniolă regizată de Rodrigo Sorogoyen a fost recompensată cu Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro.
Dacă în 2013 peste 120.000 de persoane au participat la proiecțiile și enimentele din cadrul TIFF, anul acesta numărul participanților a crescut, a precizat Tudor Giurgiu, directorul Festivalului, pentru gândul.
„TIFF-ul a fost foarte bun anul acesta pentru că au fost oameni mai mulți la filme. A plouat un pic, dar asta nu ne-a afectat foarte tare și am avut sentimentul, poate mai mult ca niciodată, că tot Clujul a vibrat la film, muzică, evenimente, lansări de carte, expoziții… A fost o ediție foarte plină”, a spus regizorul.
În ceea ce privește campania „Salvați Marele Ecran”, lansată de Asociația Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și sprijinită de TIFF, Tudor Giurgiu și-a exprimat încrederea că discuțiile și evenimentele organizate pe marginea acestui subiect în timpul festivalului vor avea rezultate concrete.
„Pentru noi a fost foarte important să tragem un semnal de alarmă în timpul festivalului pentru că au fost aici mulți oameni din industrie, voiam să afle despre planurile noastre de a transforma Depozitul de Filme într-un viitor muzeu”, a explicat el. „Despre toată soarta cinematografului din România s-a vorbit, am făcut o conferință… Din punctul nostru de vedere obiectivul a fost atins. Sunt convins că se vor strânge și banii necesari pentru acest proiect”, a completat directorul TIFF, precizând însă că este nevoie și de susținerea autorităților, în principal a celor locale.
„Cred că transformarea Depozitului de Filme într-un muzeu, primul muzeu de acest gen din România, este un proiect ambițios unde autoritatea locală din Cluj și Primăria, împreună cu noi și toți cei interesați. Ar trebui să demareze planul de fezabilitate, să apelăm la fonduri europene… E un proiect de mare anvergură, cred că deopotrivă Primăria și Ministerul Culturii vor trebui să fie parteneri. Dar într-o primă fază cred că este foarte importantă inițiativa locală”, a explicate Turdor Giurgiu.
Chiar dacă ediția TIFF din acest an abia s-a încheiat, directorul evenimentului s-a gândit deja la cea din 2015. Cum anul viitor Clujul va fi Capitală Europeană a Tineretului, festivalul se va adapta într-o anumită măsură acestui eveniment.
„Încercăm să ne gândim la niște programe care să se potrivească și cu programul mare și oferta de evenimente pe care le va avea Clujul. Ne preocupă mult să ne deschidem și către zona artiștilor vizuali spre legătura această între artă, film, jurnalism și poate vor apărea noi proiecte”, a explicat regizorul.
„Cred că tot ce ne dorim pentru edițiile viitoare este să putem sprijini cât de mult putem oamenii tineri care se formează acum și care poate că nu au chiar atât de multe șanse în România să-și desăvârșească educația asta în film”, a continuat el.
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca s-a desfășurat anul acesta în perioada 30 mai – 8 iunie, organizat fiind de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Film și Cultură Urbană. TIFF București va avea loc între 10 și 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 și 29 iunie.
(Septimiu Sărățeanu)