DIETĂ DE CANICULĂ. Moleșeală, sufocare, transpirație excesivă, sete sunt doar câteva dintre senzațiile pe care organismul le resimte în zilele caniculare. Pentru a le preveni medici nutriționiști spun că există o serie de alimente care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră în zilele toride.
DIETA DE CANICULĂ trebuie să fie una hidratantă, să asigure organismului vitaminele, mineralele și sărurile pe care adesea organismul le pierde prin transpirație.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic, autoarea cărții „Sănătatea are gust”, a realizat o listă cu alimentele care nu ar trebui să lipsească din meniul nostru în zilele caniculare.
â— Roșiile conțin potasiu, vitamina C, fibre și sunt o sursă naturală de licopen, un fitonutrien care protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete. „Nu lăsați nicio zi de vară fără să mâncați roșii. Tăiați-le mărunt, amestecați-le cu puțin ulei de măsline ca să creșteți absorbția licopenului”, recomandă dr. Bilic.
â— Dovleceii conțin 94% apă, sunt săraci în calorii și bogați într-o serie de nutrienți, printre care se numără acid folic, vitamina C, potasiu și betacaroten. „Ajută la slăbit și la eliminarea retenției de apă din țesuturi, au acțiune antioxidantă și ajută la menținea sănătății pielii. Dovleceii pot fi transformați rapid în salată dacă îi tăiați în lame fine, îi puneți puțin pe grătar și îi asezonați apoi cu ulei, usturoi și mărar”, a spus dr. Mihaela Bilic.
â— Castravetele este bogat în apă, mai exact conține 95% apă, și are un conținut extrem de sărac în calorii, respectiv 12 calorii la 100 de grame. Nutriționiștii spun că această legume este potrivită pentru rehidratare și răcorire pe timpul verii.
â— Pepenele, indiferent că e roșu sau galben, conține în proporție de 95% apă. Acest fruct este un aliment hidratant și răcoritor, ideal pentru zilele caniculare. O felie de pepene galben furnizează 2.500 de micrograme de betacaroten, adică întreaga doză zilnică necesară, dar și alte bioflavonoide și fitonutrienți benefici. În pepene roșu, pe lângă provitamina A, găsim Licopen, un pigment cu efect antioxidant și de protecție a pielii împotriva acțiunii razelor ultraviolete.
â— Fructele de pădure – zmeura, murele, fragii și afinele – sunt extrem de bogate în antioxidanți cu proprietăți tonice, antibacteriene, anticanceroase și de combatere a îmbătrânirii. Conținutul crescut de vitamina C, potasiu, acid folic și fibre fac din fructele de pădure alimente nelipside din DIETA DE CANICULĂ.