Fostul șef al Parchetului Buftea, condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare, după ce a fost acuzat de corupție

Fostul șef al Parchetului Buftea, condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare, după ce a fost acuzat de corupție
Publicat: 10/06/2014, 15:42
Actualizat: 01/02/2019, 09:17

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul lui Nelu Carpen formulat împotriva deciziei din 10 februarie 2012 a Curții de Apel Brașov, care l-a condamnat pe fostul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Buftea la șase ani de închisoare cu executare.

Din pedeapsa lui Nelu Carpen va fi scăzută durata reținerii și arestării preventive, respectiv din 23 aprilie 2010 până în 25 noiembrie 2010.

În același dosar, instanța supremă a respins, ca nefondate, apelurile declarate de avocatul Adrian Richartt Zamfirachi, Mihail Vișan, Gheorghe Cojocaru, Aurică Sterea, Marian Cazacu, Marian Cărbunaru și Aurelia Cărbunaru împotriva aceleiași sentințe.

În cazul avocatei Ileana Claudia Gîlceavă, instanța supremă a dispus ca aceasta să execute pedeapsa de trei ani de închisoare. Curtea de Apel Brașov dispusese suspendarea executării pedepsei.

Totodată, judecătorii instanței supreme au luat act de retragerea apelurilor declarate de Daniel Nițu, Gigi Alexandru Lovasz și Adriana Gheorghe.

Instanța a menținut celelalte dispoziții ale deciziei Curții de Apel Brașov.

Decizia instanței supreme este definitivă, Nelu Carpen și ceilalți inculpați condamnați al pedepse cu executare urmând să fie încarcerați.

În 10 februarie 2012, Curtea de Apel Brașov l-a condamnat pe Nelu Carpen la șase ani de închisoare cu executare. Instanța a mai dispus ca pedeapsă complementară interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, a dreptului de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și a dreptului de a ocupa funcția de magistrat, pe o durată de cinci ani după executarea pedepsei închisorii.

Avocatul Adrian Richartt Zamfirachi a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi pe o durată de cinci ani după executarea pedepsei închisorii, printre care și aceea de a exercita profesia de avocat.

Avocata Ileana Claudia Gîlceavă a fost condamnată de Curtea de Apel Brașov la trei ani de închisoare cu suspendare, iar Mihail Vișan a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare.

Prin sentința din februarie 2012, instanța i-a mai condamnat pe Gheorghe Cojocaru la trei ani de închisoare cu suspendare, pe Gigi Alexandru Lovasz la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Adriana Gheorghe la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Daniel Nițu la trei ani de închisoare cu suspendare, pe Aurică Sterea, fost judecător la Judecătoria Buftea, la un an de închisoare cu suspendare și pe Marian Cazacu la doi ani de închisoare cu suspendare.

Pedepse cu suspendarea executării au fost dispuse de Curtea de Apel Brașov și în cazul lui Marian Cărbunaru – condamnat la patru ani de închisoare, Aurelia Cărbunaru – patru ani de închisoare și Bogdan Vornicu – trei ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată în iulie 2010 pe fostul șef al Parchetului Judecătoriei Buftea Nelu Carpen și pe celelalte 12 persoane acuzate de fapte de corupție, printre care doi avocați din Baroul București și un judecător la Judecătoria Buftea, pentru constituire de grup infracționat organizat, dare și luare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, favorizarea infractorului și fals în înscrisuri oficiale, respectiv complicitate la unele dintre aceste infracțiuni.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada octombrie – decembrie 2009, Nelu Carpen, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, a pretins, prin intermediul avocatei Claudia Ileana Gîlceav, 4.000 de euro de la două persoane, dintre care una era cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul DNA, pentru a facilita dispunerea unei soluții de netrimitere în judecată în acea cauză.

Anchetatorii au mai stabilit că, în cursul anului 2009, Nelu Carpen, împreună cu avocata Gîlceavă, ar fi pretins și primit de la o persoană 3.000 de euro, spunând că pot interveni pe lângă procurori de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 București pentru a urgența procedurile judiciare și a obține o soluție favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul acestei unități de parchet.

Avocata Claudia Ileana Gîlceavă a fost acuzată și că, în perioada iulie – august 2009, a pretins și primit 450 de euro de la un denunțător, lăsând să se creadă că are influență asupra unui ofițer de la Brigada de Poliție Rutieră și îl poate determina să finalizeze cercetările într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București cu o propunere favorabilă denunțătorului.

„În cursul lunii iulie 2009, inculpatul Carpen Nelu, împreună cu inculpații Vișan Mihail și Cojocaru Gheorghe (foști lucrători de poliție) au constituit un grup infracțional organizat, a cărui activitate s-a desfășurat în perioada iulie 2009 – martie 2010, în scopul comiterii unor infracțiuni de corupție. Activitatea grupului s-a derulat în mod coordonat și a constat în: racolarea unor persoane cercetate penal interesate să obțină măsuri judiciare favorabile în schimbul remiterii unor sume de bani și a altor bunuri pentru influențarea sau coruperea magistraților, asigurarea transmiterii foloaselor pretinse în cadrul grupării infracționale, precum și facilitarea dispunerii unor soluții de netrimitere în judecată în diferite cauze penale aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea și a altor unități de parchet”, arătau procurorii în actul de sesizare a instanței.

În perioada septembrie – decembrie 2000, Nelu Carpen ar fi primit de la Marian Cărbunaru bani și foloase de 1.500 de euro și 200 de lei pentru a dispune o soluție de netrimitere în judecată într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea în care acesta era cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

„În cursul anului 2009, lui Carpen, împreună cu Sterea Aurică, judecător la Judecătoria Buftea, au ajutat o persoană, cercetată într-un dosar penal al unității de parchet conduse de Carpen Nelu, pentru o infracțiune prevăzută în Codul rutier, să beneficieze în mod nelegal de o soluție de netrimitere în judecată, prin determinarea și îndrumarea acesteia de a susține, în cuprinsul declarațiilor pe care urma să le dea în respectiva cauză, a unor împrejurări nereale cu privire la împrejurările comiterii faptei”, mai arătau procurorii.

De asemenea, în octombrie 2009, Vișan, împreună cu Gheorghe Cojocaru, Bogdan Vornicu și avocatul Adrian Richartt Zamfirachi, a constituit un grup infracțional organizat, a cărui activitate s-a desfășurat în perioada octombrie 2009 – martie 2010, în scopul comiterii unor infracțiuni de corupție, precizau procurorii.

„În concret, acțiunile s-au derulat în mod coordonat, presupunând racolarea unor persoane cercetate penal interesate să dobândească beneficiul unor măsuri judiciare favorabile în schimbul remiterii unor sume de bani și a altor bunuri, asigurarea transmiterii foloaselor pretinse în cadrul grupării infracționale, precum și traficarea influenței pe lângă magistrați din cadrul unor diferite instanțe”, arătau anchetatorii.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Râzi cu lacrimi. Val de glume după victoria lui Călin Georgescu
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce se întâmplă cu Voyager 1? Sonda interstelară a activat un instrument nemaifolosit de peste...