Prima pagină » Știri » Doi medici de la Casa de Pensii Argeș, reținuți pentru luare de mită. Procurori: Au fost zile în care au „cotizat” chiar și 20 de persoane

Doi medici de la Casa de Pensii Argeș, reținuți pentru luare de mită. Procurori: Au fost zile în care au „cotizat” chiar și 20 de persoane

Doi medici de la Casa de Pensii Argeș, reținuți pentru luare de mită. Procurori: Au fost zile în care au „cotizat
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Pitești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, de miercuri ora 23.50, a Iuliei Maria Mihai, medic șef al Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din structura Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș, pentru luare de mită în formă continuată.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Pitești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, de miercuri ora 23.50, a Iuliei Maria Mihai, medic șef al Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din structura Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș, pentru luare de mită în formă continuată.

În același dosar, Camelia Săndulescu, medic în cadrul Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă, a fost reținută pentru 24 de ore, de miercuri ora 20.50, tot pentru luare de mită în formă continuată.

Potrivit ordonanței de reținere, în perioada februarie – iunie, medicul Iulia Maria Mihai a primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 100 și 200 de lei, precum și alte foloase, de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile.

„Din dosar rezultă faptul că Mihai Iulia Maria își desfășoară activitatea în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală, îndeplinind totodată și funcția de șef al Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din cadrul Casei Județene de Pensii Argeș. În această calitate, Mihai Iulia Maria avizează pensionarea de invaliditate și emite decizia de încadrare în grad de invaliditate care, printre altele, conține încadrarea bolnavului într-un grad de invaliditate și termenul de revizuire. De asemenea, realizează revizuirea medicală a pensionarilor încadrați în grade de invaliditate la termenul stabilit de medicul expert care are în evidență pensionarul. După examinarea persoanei și a documentației medicale întocmite de unitatea sanitară, în raport de starea de sănătate, constatată cu ocazia revizuirii medicale, medicul expert emite decizia medicală și stabilește termenul de revizuire. De asemenea, medicul expert al asigurărilor sociale prelungește concediul medical peste 90 de zile și propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile”, au scris procurorii în documentul citat.

Medicul Iulia Maria Mihai este acuzată că ar fi luat sume între 100 și 200 de lei de la persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză medicală, direct sau printre înscrisurile aflate în dosarele medicale ori prezentate de persoanele respective, precum și alte foloase.

Potrivit anchetatorilor, medicul este suspectat că în perioadele 18 februarie – 9 aprilie și 13-19 mai ar fi luat mită în 357 de cazuri.

„Astfel, au existat situații în care, într-o singură zi, medicul Mihai Iulia Maria a primit sume de bani și alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză”, au precizat procurorii.

Și medicul Camelia Săndulescu este acuzată că, în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014, ar fi primit sume între 100 și 200 de lei, precum și alte foloase, de la persoane care s-au prezentat la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile.

„Din dosar rezultă faptul că Săndulescu Camelia participă în principal la evaluarea capacității de muncă în vederea stabilirii gradului de invaliditate, întocmește raportul de expertiză medicală a capacității de muncă și emite decizia medicală asupra capacității de muncă. De asemenea, efectuează revizuirea medicală a pensionarilor încadrați în grad de invaliditate la termenul stabilit și prelungește concediile medicale în condițiile legii”, au arătat procurorii în ordonanța de reținere.
Medicul Camelia Săndulescu ar fi luat mită în 484 de cazuri, în perioada 5 noiembrie 2013 – 23 ianuarie 2014 și în 13 februarie 2014.

Potrivit procurorilor, persoanele care se prezentau la cabinetul medicului Săndulescu dădeau banii în mai multe modalități. Astfel, acestea lăsau banii printre actele prezentate medicului, pe masa de lucru sau îi dădeau direct doctorului. În alte cazuri, persoana solicitantă se apropria de medicul expert și îi introducea în buzunare sume de bani sau îi remitea, separat ori împreună cu sumele de bani, diverse foloase, în marea majoritate produse alimentare, cosmetice și cafea.

Medicii Iulia Maria Mihai și Camelia Săndulescu au fost audiate miercuri, în urma unor percheziții făcute de procurorii DNA la cabinetele acestora de la Serviciul de Expertiză a Capacității de Muncă din subordinea Casei de Pensii Argeș.
Procurorii vor cere, joi, Tribunalului Argeș arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor doi medici.

În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și au colaborat cu Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.