Mii de irakieni se ridică împotriva jihadiștilor. „Dacă rămân acasă și dacă și alții fac la fel, cine ne va apăra onoarea?”

Mii de irakieni se ridică împotriva jihadiștilor. Dacă rămân acasă și dacă și alții fac la fel, cine ne va apăra onoarea?
Publicat: 13/06/2014, 21:45
Actualizat: 15/06/2014, 20:10

Hisham Isa a plecat către Bagdad vineri dimineața, fără să-și anunțe soția, pentru a se alătura „armatei populare” formate din voluntari hotărâți să-și apere țara de ofensiva jihadiștilor care se apropie de capitala irakiană.

Veniți din diferite provincii, ei s-au adunat la baza al-Muthanna, în centrul Bagdadului, așteptând să fie repartizați în diferite centre de antrenament create special de către autorități la Taji, în nordul capitalei.

Hisham are doar 23 de ani. Soția sa, cu care s-a căsătorit în urmă cu o lună și jumătate, nu voia ca el să plece, așa că a plecat de acasă în zori, împreună cu socrul său.

„Ea nu-și dă seama de pericolul care amenință țara. Dacă rămân acasă și dacă și alții fac la fel, cine ne va apăra onoarea?”, a declarat el pentru AFP.

În doar câteva zile jihadiști din cadrul grupării Statul Islamic în Irak și Levant (SIIL) au reușit să preia controlul asupra orașului Mosul și provinciei acestuia Ninive (nord), orașului Tikrit, din zona căruia este originar fostul dictator Saddam Hussein, și altor regiuni din provincia Salaheddine, dar și asupra unor sectoare din provinciile Diyala (est) și Kirkuk (nord), profitând de debandada creată în rândul forțelor de securitate. Ei avansează către Bagdad.

Hisham Isa și socrul său Hamad Kamel Hussein apreciază că următoarele confruntări vor fi „cruciale, pentru că nu trebuie să ne abandonăm țara pe mâna extremiștilor” din cadrul SIIL.

Hamad Kamel Hussein, în vârstă de 45 de ani și tatăl a zece copii, a făcut parte din armata lui Saddam Hussein, fostul președinte irakian, îndepărtat de la putere în 2003, în urma invaziei americane, și executat ulterior.

„Am auzit apelul către voluntari și m-am grăbit, luându-l și pe ginerele meu, pentru că este de datoria noastră să ne apărărm țara de jihadiști”, a declarat el.

– Aflux de voluntari

Cel mai influent demnitar șiit din Irak i-a îndemnat și el, vineri, pe irakieni să pună mâna pe arme pentru a opri ofensiva fulgerătoare a jihadisștilor sunniți.

„Irakul se confruntă cu o provocare majoră și cu un pericol extraordinar. Teroriștii nu vor să dețină controlul doar asupra câtorva provincii, au anunțat că vor toate provinciile, inclusiv Bagdadul, Kerbala și Najaf. Din acest punct, responsabilitatea de a-i înfrunta și de a lupta împotriva lor le revine tuturor și nu privește doar o singură confesiune sau o singură parte”, a declarat Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă șiită din Irak, într-un mesaj citit de reprezentantul său la Kerbala, la sud de Bagdad.

Răspunzând apelului, „mii de voluntari de toate vârstele” se înrolează, a anunțat generalul Fadhel Abdel Saheb, însărcinat cu tabăra de recrutare al-Muthanna. Este un aflux „fără precedent”, a apreciat el.

Între aceștia, „un anumit număr de ofițeri s-a prezentat pentru a-i încadra”, și-a exprimat generalul satisfacția.

Voluntarii se adună mai întâi în această fostă bază aeriană din centrul Bagdadului, după care sunt conduși la Taji, către centre de antrenament deschise în mod special.

Mohammed Mehdi Saleh, un ofițer din armata rezerviștilor pregătit să reia lupta, își exprimă hotărârea de a „servi țara” și cere ca foștii militari să fie chemați.

„Dragostea față de țară și dorința de a o servi m-au determinat să nu ratez apelul (…). Irakul este în pericol și este momentul să-l servim”, a declarat el.

„Aceasta este țara profeților și a civilizațiilor. Cum să lăsăm bandiți și teroriști să o guverneze?, a continuat ofițerul.

De la începutul ofensivei jihadiste, peste 500.000 de civili au părăsit Mosulul, a anunțat Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), care preconizează „o criză umanitară prelungită” în Irak. Alte aproximativ 40.000 de persoane au fugit, vineri, din calea confruntărilor armate la Tikrit și Samarra.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar