„Dacă vom vedea că Statele Unite vor acționa împotriva grupurilor teroriste, atunci ne putem gândi la o cooperare, dar deocamdată nu am observat nicio acțiune concretă”, a declarat Rohani.
Statele Unite nu vor discuta despre criza din Irak cu Iranul, a comunicat Departamentul de Stat american, în contextul în care Teheranul a reiterat susținerea pentru Guvernul șiit de la Bagdad, confruntat o intensificare a activităților insurgente.
„Nu, nu discutăm cu iranienii despre situația din Irak”, a declarat Marie Harf, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american. „Toți vecinii Irakului, inclusiv Iranul, nu trebuie să facă nimic care să destabilizeze și mai mult situația și nu trebuie să alimenteze tensiunile comunitare între șiiți și sunniți”, a pledat Harf.
Statele Unite nu intenționează să trimită efective terestre în Irak, dar au în vedere alte opțiuni, a declarat președintele Barack Obama. „Nu vom trimite efective militare combatante în Irak, dar am cerut echipei de consilieri în materie de securitate națională să pregătească un eventai de opțiuni pentru susținerea forțelor de securitate irakiene”, a declarat Obama de la Casa Albă, subliniind că „fără un efort politic, orice acțiune militară va fi sortită eșecului”. În paralel, Obama a îndemnat liderii comunităților religioase din Irak să pună capăt disensiunilor. „Din nefericire, liderii irakieni sunt incapabili să depășească ostilitățile și disensiunile, iar acest lucru a creat vulnerabilități în cadrul Guvernului și în rândul forțelor de securitate”, a subliniat Obama. „Dacă grupul Stat Islamic în Irak și Levant va reuși să obțină controlul asupra marilor rafinării, această situație poate deveni o sursă de preocupare”, a atras atenția președintele SUA.
Conform unor surse oficiale citate de CNN, Statele Unite vor trimite portavionul George H.W. Bush în Golful Persic pentru a fi disponibil în cazul în care președintele Barack Obama decide efectuarea de raiduri aeriene în Irak.
Grupul Stat Islamic în Irak și Levant (SIIL), afiliat rețelei teroriste Al-Qaida, a avertizat, într-o înregistrare video, că va ocupa orașul Bagdad, după ce a obținut controlul asupra provinciilor Ninive și Tikrit. „Avem conturi de reglat”, a declarat Abu Mohammed al-Adnani, purtătorul de cuvânt al SIIL, transmițând un avertisment clar Administrației șiite de la Bagdad. „Nu renunțați la nici măcar un centimetru din teritoriile cucerite! Continuați marșul! Lupta nu a început încă, dar va fi la Bagdad”, a spus liderul insurgent, citat de USA Today. Al-Adnani a promis că insurgenții sunniți vor ocupa și orașele sudice Kerbala și Najaf, unde există locuri considerate sacre de către musulmanii șiiți. Insurgenții sunniți dețin deja controlul asupra orașelor Mosul, Tikrit, Fallujah și, parțial, asupra orașului Ramadi. Premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a cerut Parlamentului de la Bagdad să decreteze starea de urgență.