Tony Blair, emisar special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, a declarat că ofensiva islamistă din Irak nu are nicio legătură cu intervenția americano-britanică din 2003.
„Nu am fost de acord cu Tony la acea vreme și nu sunt de acord nici acum”, afirmă fostul vicepremier John Prescott.
„Tony Blair s-a înșelat mult și încă se înșeală în această privință”, a reacționat Clare Short, fost secretar de stat pentru Dezvoltarea Internațională.
Criticile cele mai virulente au fost făcute de primarul conservator al Londrei, Boris Johnson. „Am ajuns la concluzia că Tony Blair a înnebunit”, a scris Johnson într-un editorial publicat în Daily Telegraph, apreciind că fostul premier laburist „are nevoie de asistență psihiatrică de specialitate”.
„Războiul din Irak a fost o tragică eroare”, a insistat Boris Johnson, apreciind că Tony Blair și președintele SUA de la acea vreme, George W. Bush, au dat dovadă de o „aroganță nemaiîntâlnită”.
Fostul premier britanic Tony Blair consideră că actuala criză din Irak nu este rezultatul intervenției americano-britanice din 2003, argumentând că mai degrabă este efectul conflictului din Siria și pledând pentru o operațiune internațională în această țară. „Chiar dacă Saddam Hussein ar fi rămas la putere, în 2003, tot ar fi fost probleme majore în Irak, spre exemplu în 2011 am avut revoluții arabe în Tunisia, Libia, Yemen, Bahrein, Egipt și Siria”, afirmă Blair într-un interviu acordat BBC. „Și se vede ce se întâmplă când un dictator rămâne la putere, așa cum se întâmplă acum cu Bashar al-Assad. Problemele nu dispar”, a continuat Blair, recomandând o oarecare formă de intervenție militară internațională în Siria și avertizând că, în caz contrar, vor apărea riscuri teroriste pe teritoriul Marii Britanii.
„Cred că domnul Blair încearcă să evite asumarea responsabilității. Dar, în același timp, sunt de acord cu el că problemele actuale nu trebuie ignorate”, a comentat Michael Stephens, analist la Royal United Services Institute, apreciind că situația din Irak este, într-o oarecare măsură, efectul intervenției militare din 2003.
Grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak și Levant (SIIL), afiliat rețelei Al-Qaida, a ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii din nordul Irakului, iar acum avansează spre Bagdad. Statele Unite au anunțat că analizează posibilitatea unor raiduri aeriene împotriva pozițiilor insurgente, excluzând însă o nouă intervenție militară terestră.