Forajele de monitorizare a calității apei de la Pungești, blindate și sigilate de Apele Române

Forajele de monitorizare a calității apei de la Pungești, blindate și sigilate de Apele Române
Publicat: 23/06/2014, 22:05
Actualizat: 28/09/2018, 10:28

Potrivit reprezentanților Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut – Bârlad, cele patru puțuri de monitorizare din interiorul careului sondei de explorare a gazelor de șist de la Siliștea – Pungești, săpate la o adâncime 15, respectiv 85 de metri, nu pot fi folosite de compania Chevron în vederea extracției apei din subteran, necesară în procesul tehnologic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acest sens, ABA Prut – Bârlad a blindat și sigilat toate forajele de monitorizare pentru a elimina suspiciunile de utilizare a apei din pânza freatică de către compania Chevron.

„Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad a verificat dacă se utilizează apa din subteran de către compania Chervron, aspect care nu se confirmă. În conformitate cu prevederile legale, care ne obligă să monitorizăm lunar sonda de explorare de la Siliștea, s-au prelevat probe de apă din cele patru foraje în lunile aprilie și mai. Rezultatele analizelor chimice ne-au indicat faptul că apa are aceeași calitate ca înainte de începerea forajelor”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ABA Prut – Bârlad, Dan Buruiană.

La începutul lunii mai, compania Chevron a început lucrările de explorare a gazelor de șist în extravilanul localității vasluiene Siliștea, comuna Pungești, fiind prima locație din România unde compania petrolieră a început prospecțiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenționale. Activitățile de foraj, realizate de firma Dafora Mediaș, au început la cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajare a platformei pe care a fost amplasată sonda de foraj cu care vor fi scoase la suprafață probe de roci care, ulterior, vor fi analizate în laborator.

Sonda de explorare a gazelor de șist este amplasată în extravilanul comunei Pungești, la 650 de metri de localitatea Siliștea și 950 metri de satul Pungești. Suprafața totală pe care se va întinde platforma de extracție este de 20.298 metri. Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, și nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa este transportată cu cisternele și depozitată în rezervoarele amplasate în incinta platformei betonate.

Forajul de la Siliștea – Pungești se execută în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM și Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotărârea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul V-2 Bârlad către SC Chevron România Exploration and Production SRL.

După obținerea certificatului de urbanism și a acordului de mediu în cursul anului trecut, Chevron a primit de la Consiliul Județean Vaslui, în octombrie 2013, și autorizația de construire pentru amenajarea platformei pe care este montată sonda de explorare a gazelor de șist. Lucrările au început efectiv pe 2 decembrie 2013, cu o întârziere de o lună și jumătate din cauza protestelor localnicilor.

Societatea Chevron România mai deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania petrolieră a mai obținut, în urmă cu două luni, și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deținut la Puiești.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Când are loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024? Tot ce trebuie să știi