Senatul a adoptat legea privind reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale, fără amendamente, cu 109 voturi „pentru”, niciunul „împotrivă” și o abținere. Proiectul a fost inițiat de Guvern chiar săptămâna trecută, iar în acest caz Camera Deputaților este forul decizional.
Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale se va aplica începând cu 1 octombrie 2014, potrivit proiectului de lege.
Cel care s-a abținut a fost democrat-liberalul Dincă Marinică, cel care s-a abținut de la vot și în cadrul comisiei de buget.
„Azi, pe acest proiect de lege i se dă posibilitatea angajatorului să-i rămână în cont o sumă de bani. Azi avem în Parlament un proiect de lege care privește scutirea la impozitul pe profit reinvestit. Din păcate, o bucățică foarte mică pentru ce are nevoie mediul de afaceri. Azi facem o reducere, mâine punem un impozit de două-trei ori mai mare. Dumnezeu să-i ferească pe români dacă mâine veniți cu un impozit mai mare”, a spus senatorul PDL.
Deși măsura a fost mult așteptată și de parlamentari, împotriva Guvernului fiind inițiată chiar și o moțiune de cenzură pe acest motiv, senatorii s-au adunat cu greu la votul pe proiectul de lege. Dacă plenul oricum a început cu o întârziere de aproximativ 30 de minute, după prima strigare fiind prezenți doar 68 de senatori, nici pe a doua listă de prezență nu erau suficienți parlamentari în sală. „Domnule președinte de ședință, dacă îi mai strig o dată, cred că se strâng. De doi am făcut rost, mai trebuie unul”, a spus liberalul Mario Oprea, cel care făcea prezența.
În scurt timp, cvorumul de ședință a fost atins: 86 de senatori au răspuns apelului nominal. Însă nici de data aceasta nu s-a putut vota proiectul de lege pentru că, între timp, unii dintre cei prezenți au ieșit pe holuri sau la bufet.
Cum arăta sala de plen a Senatului la ora 10:00
Astfel, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a propus o pauză de consultări pentru ca fiecare grup să-și cheme senatorii în sală.
La cea de-a patra strigare, 114 senatori prezenți. „Mulțumesc domnului senator Sârbu pentru efort”, a răsuflat ușurat Cristian Dumitrescu, președintele de ședință.
Potrivit proiectului de lege, contribuțiile sociale la angajator vor fi reduse cu cinci puncte procentuale. Legea este ordinară, iar forul decizional în acest caz este Camera Deputaților.