Mititeii românești vor putea fi consumați, începând din 25 iunie, în orice stat membru al Uniunii Europene. Acest lucru vine după mai bine de un an de restricții în care specialitatea românească nu a putut fi exportată în spațiul comunitar. Motivul îl reprezintă un aditiv alimentar, esențial pentru prepararea amestecului, dar care nu și-a găsit locul într-o anexă a unui regulament european: bicarbonatul de sodiu.
În iunie 2013, Comisia Europeană a adoptat un regulament care stabilea o listă de aditivi alimentari acceptați pentru consum. Unul dintre ingredientele-cheie ale mititeilor autohtoni, bicarbonatul de sodiu, folosit pentru afânarea tocăturii de mici, nu a figurat pe această listă.
Foto: Mediafax Foto // Octav Ganea
Producătorii și autoritățile din România au reacționat printr-un amplu efort de lobby, având în vedere popularitatea produsului atât la nivel local, dar și în rândul comunităților de români stabilite peste hotare. Anual, la noi în țară se vând între 20.000 și 25.000 de tone de mici, potrivit datelor Federației Pro Agro. „Piața mititeilor” este estimată la circa 50 de milioane de euro.
„Acest regulament i-a privit nu numai pe producătorii din România. Acum șapte ani au început negocierile pentru lista de substanțe și ingrediente admise pentru amestecul de carne”, a explicat pentru gândul Alexandru Jurconi, purtător de cuvânt al Asociației Române a Cărnii (ARC), patronat care s-a ocupat de reprezentarea „intereselor” micul românesc la nivel european. „Bicarbonatul a mers cu valul de substanțe. O listă foarte lungă a fost pusă în discuție. Pe parcurs s-a subțiat foarte mult”, a arătat el.
Mititeii, în competiție cu șunca finlandeză de Crăciun
Fiecare stat membru a încercat să-și includă specialitățile, iar negocierile au fost destul de dure. Micul a fost la un pas de a fi exclus, în favoarea unor produse precum șunca finlandeză de Crăciun, spre exemplu.
Pentru a-i convinge pe oficialii europeni, producătorii au organizat și degustări, însă discuțiile au urmat o logică de tipul „dacă voi nu ne susțineți, nici noi nu vă susținem”. O altă variată luată în calcul a fost aceea de a declara micul un produs tradițional românesc, însă demersurile în acest sens s-ar fi dovedit mai dificile.
„Varianta negocierii a fost mai riscantă, dar mai rapidă”, a precizat reprezentantul ARC.
La începutul verii, mai exact pe 5 iunie, producătorii și autoritățile române au reușit să obțină includerea grupei carbonaților de sodiu pe lista ingredientelor acceptate. Actul normativ urma să intre în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE, adică astăzi.
5.000 de tone de mici vor lua calea exportului
Patronatele estimează că în ultimul an producătorii ar fi putut să comercializeze până la 5.000 de tone de mititei dacă aceste restricții nu ar fi existat.
„Destinații clasice sunt cele unde trăiesc comunități mari de români, Spania, Italia”, a declarat pentru gândul Jurconi.
Din estimările ARC, producătorii români ar putea exporta între trei și cinci mii de tone de mititei către statele membre UE.
„Considerăm această victorie a industriei cărnii pe plan european ca fiind cel mai important demers al României de la aderare în domeniul nostru de activitate”, se arată într-un comunicat al ARC.