Sesiunea de licitații organizată marți și miercuri, în București, a oferit participanților o varietate inedită de opere de artă și obiecte de colecție, generând încasări totale de peste 330.000 de euro. În continuare publicul dovedește un interes deosebit față de tot ce amintește de așa-numita „epocă de aur” și de viața dictatorului român Nicolae Ceaușescu, dovadă suma record oferită pentru mobilierul de birou al acestuia.
Astfel, Licitația de mobilier de birou și instrumente de scris de colecție a fost poate cel mai așteptat eveniment din această sesiune, datorită monumentalei garnituri de birou care i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu și care a fost adjudecată pentru suma de 55.000 de euro, de cinci ori și jumătate mai mult decât prețul de pornire.
De altfel, și celelalte obiecte care i-au aparținut liderului comunist, precum setul de pixuri Cross (adjudecat pentru 2.000 de euro) și certificatul de „prim vânător” al României comuniste din Licitația de Echitație și Cinegetică (adjudecat pentru 125 de euro), au fost căutate de colecționari.
Însă, cei prezenți în sala de licitație au fost la fel de captivați de arta plastică a vechilor maeștri, Ioan Andreescu fiind reușita serii de marți. Printre surprizele sesiunii s-a aflat și interesul crescut al colecționarilor de trofee pentru Licitația de echitație și cinegetică, licitația având o rată de adjudecare de aproape 90%, dar și cele patru recorduri de autor.
Colecționarii de artă au licitat pentru o operă semnată de Ioan Andreescu, o prezență rară și rafinată în licitațiile de artă, „Garofiță roșie în pahar”, pentru care au oferit 57.500 de euro.
Fără îndoială, atât Andreescu, cât și Ceaușescu pot fi desemnați învingătorii acestui maraton de licitații. Nici Nicolae Grigorescu nu a lipsit din clasamentul vedetelor celor două zile de licitații, opera „Visare” fiind adjudecată pentru 37.500 de euro. La capitolul recorduri de autor s-au aflat Ion Marinescu Vâlsan, cu opera „Drumul spre casă” (adjudecată pentru 1.800 de euro), și Constantin Jiquidi, cu „Poveștile Peleșului” (adjudecată pentru 4.500 de euro).
Și în Licitația de avangardă și expresionism au fost înregistrate noi recorduri de autor, pentru Lazăr Zin, cu opera „Femeie cu cocoș” (adjudecată pentru 1.600 de euro), și pentru Eugen Ionescu, celebrul protagonist al teatrului absurdului, prezent cu desenul „Mama și fiul” (adjudecat pentru 1.000 de euro).