Dispariția obiectelor de tezaur a fost constatată de conducerea Muzeului Regiunii Porțile de Fier la începutul lunii iunie, când a fost făcut inventar de predare a gestiunii de către un angajat al muzeului care urma să se pensioneze, ulterior fiind anunțată Poliția, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Considerăm că este un prejudiciu adus muzeului, este o pierdere și de aceea susținem organele de anchetă și păstrăm rigorile impuse pentru ca anchetatorii să ne aducă înapoi aceste piese pierdute. Această pierdere am constatat-o ca urmare a unui inventar de predare a gestiunii la pensionare din partea unui gestionar al muzeului și am dispus reluarea inventarului, iar în momentul în care analiza internă ne-a condus către ideea că există această pierdere am sesizat organele abilitate ale statului”, a declarat, vineri, managerul Muzeului Porțile de Fier, Doinița Mariana Chircu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, Roxana Vișan, în urma anchetei preliminare s-a constatat că lipsesc 559 de obiecte de tezaur – monede de aur și argint, o brățară dacică, o fibulă, ambele din argint, valoarea prejudiciului fiind estimată la 45.500 de lei.
„În 4 iunie conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți a fost sesizată în scris de către managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin cu privire la faptul că din colecția numismatică a instituției s-a constatat, cu ocazia inventarierii, lipsa unui număr de 559 de piese: o brățară dacică, o fibulă de aceeași proveniență, ambele din argint, dar și 557 de monede din aur și argint, valoarea prejudiciului fiind de 45.500 de lei. În acest sens s-a întocmit dosar penal pentru infracțiunile de furt calificat și neglijență în serviciu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, Roxana Vișan.
Conform acesteia, polițiștii Serviciului Investigații Criminale au stabilit un cerc de suspecți.
Surse din rândul anchetatorilor spun că 178 de obiecte dispărute sunt din aur și 376 din argint, toate făcând parte din tezaurul monetar al Muzeului Regiunii Porțile de Fier, a cărui colecție numără aproximativ 90.000 de piese.
Aceleași surse au arătat că brățara dispărută este una dacică, din argint, cu cap de lup, care împreună cu fibula dispărută datează din anul 80 înainte de Hristos.
Sursele judiciare au arătat, de asemenea, că printre piesele dispărute se numără ducați venețieni din aur datând din anii 1300-1400, florini ungurești din aur datând din perioada anii 1300-1440, guldeni germani din aur din anii 1350-1400, groși sârbești din argint, ducați din argint de pe timpul lui Mircea cel Bătrân, 158 de ducați din aur datând din anul 1700, zechini venețieni din aur din anul 1700, monede din argint din timpul Imperiului Otoman, 66 de monede austriece din aur și din argint.
Muzeul Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin, aflat în subordinea Consiliului Județean Mehedinți, a intrat într-un proces de reabilitare în anul 2009, în baza unui proiect finanțat cu fonduri europene în valoare de 51,7 milioane de lei, existând suspiciunea că obiectele de tezaur ar fi dispărut în momentul în care s-a făcut transferul pieselor pentru depozitarea lor pe perioada lucrărilor.
Termenul de finalizare a lucrărilor era august 2013, dar acesta a fost ulterior prelungit, lucrăile nefiind terminate nici acum, astfel că muzeul este închis publicului.