Cu două săptămâni înainte de comiterea masacrului, anchetatorul-șef Jean Richter a avertizat că Blackwater se considera „mai presus de legi” în Irak.
Cotidianul american, care citează un memorandum intern al Departamentului de Stat, scrie că amenințarea cu moartea a avut loc cu doar câteva săpămâni înainte ca angajați ai firmei americane să împuște mortal 17 civili, pe 16 septembrie 2007, la Bagdad.
Patru foști angajați Blackwater sunt judecați în prezent în Statele Unite într-o procedură declanșată la mijlocul lui iunie și care ar putea să dureze mai multe luni.
Crimele comise asupra civililor irakieni au relevat în mod tragic impunitatea de care se bucurau societățile private de securitate în Irak și au contribuit la resentimentul populației față de prezența americană.
În Piața Nisur din Bagdad, 17 civili neînarmați – potrivit anchetei irakiene, 14 – potrivit celei a Statelor Unite, au fost uciși într-un atac declanșat de angajați Blackwater care protejau un convoi aparținând Departamentului de Stat în baza unui contract în valoare de un miliard de dolari.
După ce a revenit la Washington, anchetatorul de la Departamentul de Stat a avertizat, într-un memorandum datat 31 august 2007, cu aproximativ două săptămâni înaintea masacrului, că absența controlului asupra firmei a creat un „mediu plin de încălcări”.
Gărzile din Blackwater „se considerau deasupra legilor”, a scris Richter în acest document postat de NYT la adresa http://www.nytimes.com/interactive/2014/06/30/us/30blackwater-documents.html.
În memorandum se arată că Daniel Carroll, directorul proiectului Blackwater în Irak, i-a spus lui Richter, după o dispută, că „ar putea să(-l) omoare pe loc și ca nimeni să nu facă nimic, pentru că suntem în Irak”.
„Am luat amenințarea domnului Carroll în serios. Eram într-o zonă de luptă, în care pot avea loc lucruri pe neașteptate, mai ales atunci când este vorba despre subiecte care pot avea un impact negativ asupra contractului profitabil în domeniul securității”.
Un coleg al lui Richter de la Departamentul de Stat a confirmat că a auzit schimbul de replici.
Oficiali de la Ambasada Statelor Unite s-au plasat de partea Blackwater, iar anchetatorilor de la Departamentul de Stat li s-a cerut să plece, potrivit NYT.
Firmei Blackwater, redenumită Xe Services în 2009 și Academi în 2011, i-a fost revocată licența de către autoritățile de la Bagdad, în urma masacrului, din cauza groazei provocate în rândul populației irakiene.
La preluarea puterii, în 2009, Administrația Obama a rupt contractul dintre această firmă și Departamentul de Stat.