FILMUL FLAGRANTULUI în cazul mitei la bacalaureat. Profesoară: „La română se merge pe 450 de euro. Așa merg inspectorii, eu pe mâna lor merg”

FILMUL FLAGRANTULUI în cazul mitei la bacalaureat. Profesoară: „La română se merge pe 450 de euro. Așa merg inspectorii, eu pe mâna lor merg
Publicat: 30/06/2014, 14:44
Actualizat: 02/02/2019, 19:15

Inspectorii școlari Mihai Spânu și Simona Crîsnic și profesoara Lavinia Biț sunt vizați în acest caz. Potrivit filmului flagrantului, făcut de procurori, profesoara Lavinia Biț spune care sunt „tarifele” pentru notelele la BAC: 500 de euo pentru o notă de 6 la matematică și 450, la română.

„La matematică, pentru că e miza așa mare, pentru nota 6 e 500 de euro. Eu vă spun adevărul, cât îi. La română se merge pe 450 de euro. Așa merg inspectorii, eu pe mâna lor merg”, susține profesoara potrivit filmului publicat de aradon.ro

Procurorul de caz Codrin Gavra de la Parchetul Tribunalului Arad a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că decizia de a fi făcute percheziții la cei trei suspecți chiar înainte de bacalaureat a fost luată pentru a nu se pierde probele din dosar, precum lista de candidați care ar fi urmat să fie ajutați, dar și „pentru a li se oferi tuturor candidaților șanse egale la examen”.

„Dacă se intervenea după examen, exista riscul pierderii probelor, cum e lista cu nume de candidați care ar fi fost ajutați. Această listă cuprinde aproximativ 20 de nume. Au mai fost ridicate și alte obiecte care demonstrează metoda prin care candidații urmau să fie ajutați”, a spus procurorul.

El a precizat că printre probele ridicate de anchetatori de la locuințele celor trei suspecți se numără bilețele cu semne de la elevi care ar fi urmat să se regăsească pe fișele de examinare, dar și instrumente de scris care oferă posibilitatea ștergerii textului.

„Credem că aceste instrumente de scris urmau să fie folosite și de către candidați, iar suspecții ar fi trebuit să șteargă răspunsurile greșite și să le completeze pe cele corecte”, a afirmat procurorul Codrin Gavra.

El a precizat că inspectorul general școlar adjunct Mihai Spânu, care a fost reținut, va fi dus în instanță, luni seară, cu propunerea de arestare.

Anchetatorii spun că în acest caz există și alți profesori suspectați că erau implicați, dar aceștia vor fi audiați după încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat, pentru a nu fi afectată desfășurarea acestora.

Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, în noaptea de duminică spre luni, la locuințele inspectorilor școlari Mihai Spânu și Simona Crîsnic și la domiciliul profesoarei Lavinia Biț, ridicând mai multe probe într-un dosar de trafic de influență la bacalaureat, după ce suspecții ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulți candidați să promoveze examenul.

„Din informațiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obținerea notelor de trecere la bacalaureat”, spunea procurorul de caz Codrin Gavra.

Inspectorii școlari Mihai Spânu și Simona Crîsnic și profesoara Lavinia Biț au fost audiați de procurori, pe parcursul nopții, iar Spânu, adjunct al șefului Inspectoratului Școlar Județean Arad, a fost reținut pentru 24 de ore, ceilalți doi suspecți fiind cercetați în libertate.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, inspectorii Mihai Spânu și Simona Crîsnic și profesoara Lavinia Biț ar fi primit de la elevi sume cuprinse între 300 și 500 de euro pentru a-i promova examenul de bacalaureat.

Sursele citate mai spun că în urma perchezițiilor din locuințele acestora au fost ridicați aproximativ zece mii de euro și liste cu nume ale unor absolvenți de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul.

În timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinți în fața celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele bacalaureatului vor fi promovate de către copii.

Procurorul Codrin Gavra preciza că ancheta în acest dosar au început în urma unui denunț, iar SRI a sprijinit această anchetă.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Arad, Claudius Mladin, declara corespondentului MEDIAFAX că adjunctul său Mihai Spânu, inspectoarea Simona Crîsnic și profesoara Lavinia Biț nu erau implicați în desfășurarea examenului de bacalaureat.

Conform sursei citate, Mihai Spânu „este răspunzător de partea de mobilitate a dascălilor și de resursele umane”, la fel ca Simona Crîsnic, care este inspector școlar pentru managementul resurselor umane.

Șeful ISJ Arad preciza că doar profesoara de limba română Lavinia Biț se înscrisese pentru tragerea la sorți programată luni dimineață pentru stabilirea componenței comisiei de examinare la bacalaureat, însă ulterior a fost făcută o altă propunere în locul acesteia.

Tot luni, ministrul Educației, Remus Pricopie, declara pentru MEDIAFAX că inspectorul școlar general adjunct din Arad Mihai Spânu a fost eliberat din funcție.

Ministrul Educației preciza că în cazul celuilalt inspector școlar și al profesoarei suspectați că ar fi primit mită de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze bacalaureatul o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Arad.

Profesoara de română Lavinia Biț de la Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” Arad, care este suspectată că ar fi primit bani de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze examenul de bacalaureat, era „foarte exigentă” și lăsa mulți corigenți, afirma directorul unității de învățământ, Stelian Ionuțiu.

„Singurele plângeri pe care le-am avut de la părinți și elevi la adresa profesoarei au fost că este foarte exigentă, ceea ce nu știu dacă este neapărat rău. Lăsa și mulți corigenți. Alte reclamații nu au existat, iar despre faptul că ar fi cerut vreodată bani de la elevi, nu am auzit”, spunea directorul unității, adăugând că după finalizarea examenului de bacalaureat se va întruni Comisia de disciplină a unității de învățămant pentru a discuta cazul profesoarei, care predă în școală de aproximativ opt ani, iar în învățâmânt are o vechime de peste zece ani.

Referitor la ceilalți doi suspecți în cazul de corupție, inspectorul general școlar adjunct Mihai Spânu, care a fost reținut, și inspectorul Simona Crîsnic, cercetat în același dosar, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Arad spuneau că se delimitează de „faptele săvârșite” de aceștia.

„ISJ se delimitează total de faptele săvârșite de persoanele aflate în cercetare și asigură că organizarea bacalaureatului în județul Arad respectă legislația în vigoare și metodologia specifică examenului. În prezent, organizarea și desfășurarea probelor scrise nu sunt perturbate de cele întâmplate”, declara purtătorul de cuvânt al ISJ Arad, Mariana Tocaciu.

În ceea ce privește eliberarea din funcție a inspectorului general școlar adjunct Mihai Spânu, anunțată de ministrul Educației, purtătorul de cuvânt al ISJ Arad, Mariana Tocaciu, spunea că era de așteptat o astfel de decizie, care este una corectă.

Ea preciza că Mihai Spânu are o vechime în învățământ de peste 25 de ani și că ocupa funcția de adjunct al șefului ISJ Arad din anul 2012, iar înainte a fost inspector de resurse umane.

Referitor la cel de-al doilea inspector școlar cercetat, Simona Crîsnic, ISJ preciza că aceasta are o vechime în învățământ de peste 30 de ani, iar în funcția actuală este de un an. Înainte de 2013, aceasta a fost timp de trei ani inspector pentru perfecționarea cadrelor didactice.

Luni a avut loc prima probă scrisă a bacalaureatului, la disciplina de Limba și literatura română, la care erau așteptați să participe 143.968 de absolvenți, dintre care 129.827 din promoția curentă, iar alți 14.141 din promoțiile anterioare, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Educației.

Marți, 1 iulie, absolvenții clasei a XII-a vor participa la proba scrisă de Limba și literatura maternă, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisă obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfășura proba scrisă la alegere a profilului și specializării.

Afișarea rezultatelor va avea loc în 7 iulie și în aceeași zi vor putea fi depuse contestații. Acestea urmează a fi soluționate în perioada 8 – 10 iulie, iar rezultatele finale vor fi anunțate în 11 iulie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...