Guvernul a modificat fără dezbatere Legea achizițiilor publice. După o ședință-fulger, a apărut „garanția de bună conduită” la contestarea licitațiilor

Guvernul a modificat fără dezbatere Legea achizițiilor publice. După o ședință-fulger, a apărut „garanția de bună conduită la contestarea licitațiilor
Publicat: 01/07/2014, 12:27
Actualizat: 19/03/2015, 19:39

Modificată sâmbătă prin ordonanță de urgență, fără dezbatere publică, Legea achizițiilor publice îi obligă de mâine pe toți contestatarii unei licitații să vină cu o sumă de bani drept garanție de bună conduită pe care o riscă în cazul în care contestația le este respinsă, dar și în situația în care aceleași companii decid să și-o retragă pe parcurs.

Potrivit ordonanței publicate luni în Monitorul Oficial, garanția va fi obligatoriu virată în contul bancar al autorității contractante sau va fi asigurată printr-o scrisoare bancară la momentul depunerii oricărei cereri, contestații sau plângeri fie la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, fie în instanță.

Cuantumul este stabilit prin OUG 51/2014 la 1% din valoarea estimată a contractului contestat, cu plafonări pentru anumite situații. Astfel: dacă valoarea estimată a contractului este mai mică de 400.000 de euro, atunci garanția este de 1%. În situația în care valoarea estimată a contractului este mai mică de 5.000.000 de euro, garanția reprezintă 1% din acesta, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pentru contracte mai mari sau egale cu 400.000 de euro, garanția se limitează la 25.000 de euro, iar dacă proiectul este estimat la peste 5.000.000 de euro se va plăti aceeași garanție de 1%, dar nu mai mult de 100.000 de euro.

„A fost instituită această garanție deoarece contestarea procedurilor de achiziție publică a devenit „sport național” în România. Noua reglementare este corelată cu practicile europene, iar prin introducerea acesteia nu îngrădim dreptul de a contesta procedurile, ci doar responsabilizăm operatorii economici care abuzează de această cale de atac”, a justificat ministrul Eugen Teodorovici introducerea „taxei” care s-a lovit în trecut de reticența Comisiei Europene cu argumentul că ar îngrădi accesul la justiție.

De altfel ministrul pune întârzierile în realizarea unor proiecte e infrastructură, inclusiv finanțate din fonduri europene, pe seama contestațiilor depuse de companiile nedeclarate câștigătoere. „Acum ne confruntăm cu următoarea situaație: calendarul de implementare a proiectelor nu poate fi respectat deoarece contractele de achiziție publică nu pot fi încheiate în timp util din cauza contestațiilor abuzive care nu vizează fondul cauzei, ci blocarea procedurii. Mai mult, sunt situații în care procedurile de atribuire depășesc perioada de timp stabilită pentru execuția contractelor. Aceste practici blochează implementarea tuturor proiectelor finanțate din bani publici, adică de la bugetul de stat, de la bugetele locale și din fonduri europene”, susține Teodorovici.

Varianta Guvernului, transpusă în ordonanță fără însă a fi pusă, potrivit legii, și în dezbatere publică, este aceea ca această garanție – depusă inițial pentru 90 de zile cu posibilitatea prelungirii – să nu poată fie recuperată de companiile contestatare decât dacă li se acceptă plângerile. Astfel, garanția rămâne ca venit al autorității contractante fie că procesul este pierdut, contestația respinsă, fie că firma decide să-și retragă plângerea pe parcurs.

Prin aceeași ordonanță se acordă, în compensație, acces total contestatarului la dosarul achiziției, inclusiv la soluțiile tehnice ale competitorilor, cu condiția respectării, totuși, a secretului comercial și a drepturilor de proprietate intelectuală.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Mâncarea care te bagă în spital. A fost retrasă de urgență
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Cei mai noi sateliți Starlink emană și mai multe radiații decât versiunile anterioare