Execuția bugetară pe primele cinci luni ale anului 2014 arată că situația încasărilor bugetare merge din rău în mai rău, este de părere fostul ministru al finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, deputat PDL.
„Avem de a face cu o încetinire a ritmului încasările bugetare de la lună la lună. În luna mai este de 3,7% față de 4,4% pe primele patru luni ale anului. Guvernul Ponta și-a stabilit drept țintă de creștere a veniturilor de 8% pentru anul acesta. Cifrele pe primele cinci luni arată că ritmul este foarte departe de obiectiv”, a declarat Ialomițianu.
Fostul ministru al finanțelor a atras atenția că situația încasărilor bugetare în luna mai nu este una satisfăcătoare, cu atât mai mult cu cât cuprinde, pentru prima dată, și încasările din taxa pe stâlp și taxa de șapte eurocenți introdusă pe listrul de combustibil.
„Aceste două taxe trebuia să aduca în luna mai 2014 un plus de venituri de 900 milioane lei. Din încasări rezultă un minus de 800 milioane lei la bugetul de stat, sumă care era suficientă pentru reducerea CAS de la 1 iulie 2014″, a spus Ialomițianu.
În opinia sa, încasările din această perioadă sugerează o creștere a evaziunii fiscale.
„Ritmul de încasare la accize în luna mai 2014 a scăzut de la 15,2% la 9,8% înregistrandu-se un minus de aproximativ 200 milioane lei. În cazul TVA, ritmul de încasare a scăzut în luna mai 2014 la 1,4 % față de 2,7% din luna aprilie 2014 înregistrându-se un minus de 150 milioane lei”, se arată într-un comunicat transmis de PDL.
Mai mult, Ialomițianu avertizează că investițiile au fost sacrificate în prima parte a anului, pentru a ține deficitul sub control.
„Pentru a se încadra în deficitul bugetar pe primele 5 luni Victor Ponta a făcut ceea ce știe mai bine: a sacrificat investițiile punând în pericol locurile de muncă din sectorul privat. Investițiile pe primele cinci luni din 2014 sunt mai mici cu 3,2 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului 2014. Investițiile de la bugetul de stat au fost mai mici cu 49,4% iar cele finanțate din fonduri europene cu 15,5%”, se mai arată în comunicat.
Execuția bugetară s-a încheiat după patru luni cu un deficit de aproape 2 miliarde de lei, reprezentând 0,28% din PIB, în urcare de la 0,14% din PIB la finele lunii martie și în scădere de la 1,19% din PIB în perioada similară din 2013, potrivit Mediafax.
Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 67,85 miliarde de lei în primele patru luni și reprezintă 10,2% din PIB. Față de aceeași perioadă a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 4,4% în termeni nominali, potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanțelor.