Primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, a prezentat, marți, într-o conferință de presă, o broșură colorată, în limbile română și maghiară, conținând caricaturi și sfaturi pentru conducătorii auto din oraș, intitulată „Mic ghid de bun-simț pentru șoferi”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit edilului, în primă fază au fost tipărite 300 de astfel de exemplare, care au costat „câteva sute de lei”, bani suportați din fondul de protocol, ce vor fi înmânate de Poliție odată cu carnetul auto, iar în funcție de necesar vor mai fi imprimate și altele. Primarul a explicat că a făcut acest gest întrucât vrea să vadă „mai multă civilizație în folosirea drumului public și un șofer educat”.
„Eu nu mi-am propus doar să avem un bun conducător auto, acela poate fi și pe circuit, la raliuri și în alte locuri. Pe mine m-a interesat să iasă un conducător auto care să se știe comporta civilizat față de semenii săi, față de localitate, față de bunuri, că acolo se suferă. Mie nu-mi place când Poliția amendează, spre exemplu. Și atunci, mergem mai mult pe ideea educației, și nu pe ideea coerciției. Am făcut acest ghid, bilingv. Și am rugat Poliția să mă sprijine în acest lucru și cu ideile locale și ale caricaturiștilor târgumureșeni, să fim un pic mai aplecați asupra civilizării și asupra civilizației în trafic”, a declarat Florea.
În ghidul respectiv se regăsesc sfaturi și sloganuri privind viteza în localitate, trecerile de pietoni, parcări, curățenie, cum ar fi: „Gonești cu mașina prin oraș? E mai înțelept să te grăbești încet!”, „Pe trecere e însăși viața. Prețuiește-o, ca și când ar fi a ta!”, „Parchează civilizat! Nu-i cazul să fii cel mai tare din parcare și ușurat la buzunare”, „Orașul nu este coșul tău de gunoi, nici scrumieră”, „Spală-mă, ar zice mașina ta. Orașul e curat, nu-l murdări”.
Totodată, broșura mai cuprinde îndemnuri precum: „Fii generos! Nu aglomera intersecția, mai lasă și de la tine!”, „Nu da… cu roata în baltă! Și așa, pietonu-i plouat destul” și „Poți să ieși în evidență și printr-un mod civilizat de a circula”.
În aceeași conferință de presă, șeful Poliției municipale din Târgu Mureș, Ioan Damaschin, a spus că nu ar dori să se înțeleagă că în Târgu Mureș sunt probleme deosebite legate de trafic, deși există un număr mare de mașini în municipiu și foarte multe autoturisme îl tranzitează, existând și cazuri când pe Podul Mureș au fost înregistrate 2.800 de mașini în 45 de minute.
El a arătat că minighidul a fost elaborat pe baza datelor referitoare la principalele cauze ale accidentelor înregistrate în oraș – neacordarea de prioritate, viteza excesivă și indisciplina pietonală.
Ela Giurgea, [email protected]