Având în vedere faptul că organismul uman consideră mai importante proteinele decât carbohidrații și grăsimile, cei care urmează o dietă cu un număr scăzut de proteine sunt mai predispuși să consume mai multe alimente din celelalte două grupuri pentru a ajunge la nivelul de energie dorit, informează dailymail.co.uk.
În ultimii 60 de ani, consumul de alimente bogate în proteine a scăzut în țările din Vest, iar cercetătorii sunt de părere că această situație reprezintă cauza pentru creșterea numărului persoanelor care suferă de obezitate.
„Ne putem folosi de aceste informații pentru a ajuta la gestionarea și prevenirea obezității, asigurându-ne că alimentele pe care le consumăm au un nivel de proteine suficient pentru a ne satisface apetitul”, a declarat profesorul de nutriție David Raubenheimer, de la Universitatea din Sydney, cel care a condus acest studiu.
Cu toate acestea, Raubenheimer a avertizat că aceste diete ar putea conduce la mai multe probleme de sănătate, de aceea este important ca fiecare persoană să aibă în vedere un echilibru nutrițional.
„De asemenea, noi trebuie să obținem un echilibru corect de carbohidrați. Dietele bogate în proteine ar putea să ne ajute să slăbim, dar, în cazul în care implică alte dezechilibre, alte probleme de sănătate vor apărea”, a mai spus David Raubenheimer.
Proteinele nu reprezintă doar o sursă de energie, ci sunt esențiale și pentru o creștere sănătoasă, pentru repararea țesuturilor corpului, precum mușchii, inima, organele interne și pielea.
Echipa profesorului Raubenheimer a studiat viața babuinilor care trăiesc la marginea așezărilor umane și a descoperit că, indiferent că aceștia consumă diferite combinații de mâncare în fiecare zi, maimuțele obțineau un echilibru nutrițional, în care 20% din energia lor provenea din proteine.
Cercetătorii au concluzionat că nu este atât de important ca o persoană care își dorește să slăbească să numere caloriile din alimentele consumate, ci este mult mai eficient să urmeze o dietă echilibrată, în care să fie incluse alimente bogate în proteine, dar și carbohidrați și grăsimi.
Totodată, cercetătorii consideră că o regulă esențială pentru o alimentația sănătoasă este evitarea consumului de alimente procesate.