Cu siguranță ai auzit de fraze precum: „E frig afară, acopere-ți capul dacă nu vrei să răcești”, „Ne folosim doar 10% din creier” sau „Ai insomnii, atunci mănâncă niște carne de curcan, te va face să dormi ca un prunc”. Medicii spun că toate acestea sunt doar niște mituri, care nu se bazează nici măcar pe studii științifice, notează Viral Nova.
Mai jos puteți citi o parte dintre cele mai frecvente mituri pe care le auzim despre sănătate.
â— Dacă nu îți acoperi capul cu o căciulă sau cu o pălărie iarnă riști să răcești. Medicii contrazic această afirmație spunând că răcelile sunt provocate de virusuri. Incidența răcelilor crește în sezonul rece pentru că petrecem mai mult timp în interior, alături de alte persoane care sunt contagioase.
â— Ne folosim doar 10% din creier. Greșit, afirmă neurologii, care spun că ne folosim creierul 100%, doar că nu îl folosim pe tot în același timp.
â— Mâncarea și băuturile reci sunt bune pentru infecțiile în gât cu streptococ. Acest remediu doar ne dă impresia că ne simțim mai bine. Alimentele reci nu fac decât să reducă fluxul sanguin din zonă. Atunci când mâncăm și bem rece în astfel de situații nu facem nimic altceva decât să prelungim perioada de vindecare chiar dacă luăm și medicamente în acest sens. Alimentele reci vor diminua efectul tratamentelor.
â— După ce murim părul și ungiile continuă să ne crească. Atunci când o persoană moare și este îngropată, pielea și mușchii încep să se strângă în timpul procesului de descompunere. Astfel, apare senzația că unghiile și părul cresc și după ce am trecut în neființă.
â— Zahărul duce la apariția ADHD-ului la copii. Oamenii de știință au realizat o serie de experimente pentru a vedea cum le influențează zahărul temperamentul copiilor. Rezultatele nu au putut arăta o legătură exactă între zahăr și hiperactivitate.
â— Carnea de curcan predispune la somnolență. Acest aliment conține triptofan – un sedativ natural, dar această substanță se găsește și în carnea de pui și cea de vită. Efectul de somnolență după ce mâncăm carne de curcam poate fi rezultatul unui obicei pe care l-am căpătat în copilărie, și anume să dormim după masă.