Principalele cauze ale infertilității feminine

Principalele cauze ale infertilității feminine
Publicat: 09/07/2014, 10:48
Actualizat: 18/05/2015, 19:36

În România, 30% dintre femeile trecute de vârsta de 35 de ani se confruntă cu probleme de fertilitate. Medicii spun că vârsta este un factor principal al faptului că femeile nu pot deveni mame. Acesta nu este, însă, singurul motiv. 20% dintre cazurile de infertilitate feminină sunt provocate de diferite afecțiuni.

● Sindromul ovarului polichistic este o afecțiune care produce dezechilibre hormonale, afectează ovulația. Această boală se manifestă prin obezitate, hirsutism (nr. cresterea excesivă a părului în locuri nedorite), apariția chisturilor și, în final, poate duce și la apariția sterilității. Sindromul ovarului polichistic se instalează atunci când organismul produce hormoni masculini în exces, astfel că eliberarea ovulelor de către ovare se produce mai rar decât în mod normal.

Cauza acestui sindrom nu este cunoscută, însă cercetătorii sunt de părere că excesul de insulină ar putea conduce la creșterea secreției de hormoni androgeni la nivelul ovarelor. Femeile care se confruntă cu această afecțiune au nevoie în cele mai multe cazuri de tratament medicamentos, care se va administra numai la recomandarea medicului specialist pe infertilitate.

● Hipotiroidia se manifestă în condițiile în care glanda tiroidă produce cantități mai mici de hormoni tiroidieni decât ar fi necesari organismului. Hipotiroidia este greu de depistat întrucât în prima fază este asimptomatică. Când hormonii scad sub limita inferioară, apar următoarele simptome: oboseală, depresie, dureri musculare, scăderea capacității de memorare și concentrare și creșterea în greutate.

Hipotiroidia este corelată și cu dereglări hormonale, care produc tulburări menstruale sau lipsa completă a acesteia, afectând funcția de reproducere a organismului feminin și cauzând sterilitatea feminină. În ciuda acestui fapt, multe femei nu sunt diagnosticate și tratate, astfel ca hipotiroidia rămâne una dintre pricinpalele cauze ale infertilității în rândul femeilor.

● Afecțiunile inflamatorii, precum infecțiile cu Chlamydia, pot provoca infertilitate dacă nu sunt tratate la timp și corespunzător. Boala se manifesta sub forma unei inflamații a colului uterin. 70% dintre femei nu prezintă simptomatologie, făcând aceasta afecțiune greu de depistat. Dacă nu este depistată și tratată corespunzator, boala se extinde și produce inflamarea trompelor uterine, provocând instalarea infertilității. În cazul în care o femeie reușește să rămână însărcinată și este purtătoarea acestui tip de infecție, riscurile apariției unui avort spontan sau a nașterii premature a copilului sunt destul de ridicate.

● Endometrioza este o afecțiune internă uterină în care țesutul care crește în mod normal în uter se implantează sau se dezvoltă în alte părți. Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, însă simptomele acesteia sunt foarte evidente: durerea pelvină, crampe severe în timpul menstruatiei, dureri de spate, durere in timpul actului sexual, dificultăți de concepere, urinare frecventă sau dureroasă în timpul menstruației. Infertilitatea este singurul semn prezent în endometrioza. Studiile arată că 20-40% dintre femeile infertile suferă de această afecțiune. Aceasta nu se poate vindeca, însă tratamentul poate rezolva problema infertilității.

● Insuficiența ovariană prematură este o altă afecțiune care poate afecta fertilitatea permanent și apare atunci când ovarele nu mai eliberează ovule înainte de vârsta de 40 de ani. Este o afecțiune provocată de toxine, boli autoimune, dar poate avea și cauze genetice. Manifestările acesteia sunt extrem de variate și pot fi atât de natură fiziologică, dar și neurologică: transpirațiile nocturne, dificultățile de concentrare, irascubilitatea, scăderea libidoului și menstruațiile neregulate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows