O expoziție de fotografie ce surprinde imagini inedite ale României rurale dinainte și după cel de-Al Doilea Război Mondial va fi vernisată joi, 10 iulie, în capitala Regatului Unit, de către Centrul Cultural Românesc de la Londra și Fundația Rațiu.
Pozele poartă semnătura lui Lee Miller, fotografă suprarealistă care a lucrat cu celebra revistă Vogue. Aceasta a călătorit în România în vara anului 1938, împreună cu pictorul și poetul englez Roland Penrose.
Itinerariul lor a început în Atena și i-a purtat către București, unde i-au întâlnit pe muzicianul și antropologul Hari Brauner și pe soția acestuia, Lena Constante, recunoscută ca păpușar și scenograf.
Miller și Penrose au mers însă și în Târgu Jiu, Brebu, Tismana, Sibiu, Brașov, Bran, Baia Mare. Tânăra americană a fost fascinată de ritualurile românești, surprinzând prin lentilele camerei de fotografiat tradiții precum dansul călușarilor, paparuda sau caloianul.
FOTO: Lee Miller Archives
Actuala expoziție – „Lee Miller: O Rapsodie Română” – include acele imagini ce surprind România anilor ”30.
După 1946, Lee Miller s-a întors în România pentru a încerca să își regăseasca prietenii care au supravietuit războiului. Fotografiile realizate atunci reflectă cicatricile iremediabile, viața dificilă și truda pricinuite de război dar și o frumusețea regasită în datinile românești.
FOTO: Lee Miller Archives
Expoziția este organizată în parteneriat cu Arhivele Lee Miller – arhiva privată dedicată conservării și publicării lucrărilor lui Lee Miller. Acestea se află în Farley Farm House în East Sussex, reședinta artiștilor suprarealiști Lee Miller și Roland Penrose, ce a fost convertită într-un muzeu care celebrează viețile și lucrările celor doi.
Curator este Adrian Silvan-Ionescu, directorul Institului de Istoria Artei „G. Oprescu” și profesor al Universității Naționale de Artă din București, cu specializare în Istoria fotografiei din secolul XIX.