Contractul de 700 milioane euro pentru securizarea frontierelor, investigat de DNA. Procurorii cred că MITA în valoare de 4 milioane euro a ajuns la conducerea MAI prin subcontractori și a fost mascată în comisioane de reușită de 5-10%

Contractul de 700 milioane euro pentru securizarea frontierelor, investigat de DNA. Procurorii cred că MITA în valoare de 4 milioane euro a ajuns la conducerea MAI prin subcontractori și a fost mascată în comisioane de reușită de 5-10%
Publicat: 10/07/2014, 14:38
Actualizat: 20/05/2015, 17:46

DNA investighează modul în care au fost acordate patru mari contracte informatice în valoare totală de 1 miliard de euro . Printre contractele investigate este și cel privind securizarea frontierelor încheiat cu EADS în valoare de 700 milioane euro. Un alt contract privește licențele informatice folosite în școli, contract semnat în guvernarea Năstase. În acest caz, DNA i-a chemat la audieri pe actualul șef și pe fostul șef al Secretariatului General al Guvernului.

În cazul contractului EADS, informațiile preliminare obținute de gândul arată că negocierile au început în anul 2003 prin realizarea unui studiu de fezabilitate. Procurorii au suspiciunea că studiul de fezabilitate nu a fost realizat temeinic și că scopul a fost să indice EADS ca singur furnizor.

În perioada 2000-2004, ministru de Interne a fost Ioan Rus iar în iunie -decembrie 2004 Marian Săniuță. Ancheta preliminară a analizat exact această perioadă de timp în care s-au derulat negocierile și a fost semnat contractul cu EADS.

Iată și constatările preliminare relatate de sursele gândul:

â–º În data de 15.07.2004, MAI a încheiat cu Bearing Point un contract privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar în termen de 2 zile, studiul respectiv de fezabilitate a și fost predat părții române care a efectuat o plată de 430.000 euro către Bearing Point.

â–º Există indicii în sensul că acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajații Midocar Consulting și reprezintă o sinteză a unor studii anterioare, cu același obiect, realizate de alte firme în folosul poliției de frontieră. În baza studiului pus la dispoziție de Bearing Point, comisia de negociere a MAI, de la acea dată, a decis achiziția SISF prin negocierea cu sursă unică și anume cu firma EADS în Germania.

Investigațiile preliminare arată că încă din faza negocierilor subcontractanții erau cunoscuți și că acești suncontractanți aveau rolul de a transmite mite către factorii de decizie din MAI, susțin procurorii. Anchetatorii mai rețin că statul a negociat dezastruos contractul, astfel încât EADS a controlat nivelul profitului. „În felul acesta, EADS putea controla permanent prin soluțiile tehnice oferite profitul care urma să-l realizez în acest contract, profit din care urmau să fie plătite mitele necesare aprobării contractului”, se mai arată în constatările procurorilor.

Ancheta inițială a reținut faptul că EADS a fost condiționată să subcontracteze până la 60 milioane euro din valoare totală. „Contractul de achiziție a SISF, în valoare de 650 milioane euro, a fost semnat în 12 august 2004. Pentru ca EADS să obțină acest contract, managementul lui EADS a fost condiționat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu FSC pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro”, spun constatăzile inițiale din anchetă.

Mita de 4 milioane euro

Ancheta penală a descoperit, potrivit surselor gândul, că mita totală în acest caz a fost de 4 milioane euro. Banii ar fi ajuns, potrivit procurorilor, la „persoanele din conducerea MAI și cabinetului primului – ministru”, nefiind încă determinate numele acestor. Mita era mascată sub forma unor „comisioane de reușită”, susțin anchetatorii.

Iată cum arată constatările preliminare din acest dosar, relatate de sursele gândul:

â–º Managementul FSC, la rândul său, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost condiționat de către Claudiu Florică să semneze în același timp, contracte de comision pentru reușită cu firma Gessa, comision 10% și cu firma Profinet, comision 5%, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI și cabinetului primului – ministru.

â–º Din cercetări rezultă că în februarie 2005 a solicitat managementului FSC, schimbarea procentelor de comision către Gessa și Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa și 8% pentru Profnet, totalul lor rămânând 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma să le primească de la EADS.

â–º EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului un avans de 4 milioane euro ce urmau să fie folosiți pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care FSC a plătit la rândul său, un avans de 2.000.000 euro către Profinet și un avans de 280.000 euro către Gessa.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?