Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) vrea astfel să alinieze condițiile din spațiile de arest preventiv la standardele UE, astfel încât drepturile omului să nu fie încălcate.
Ca urmare, a fost realizat un proiect, aflat acum în fază finală și intitulat „Servicii corecționale, inclusiv sancțiuni non-privative de libertate”. Proiectul, finanțat în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014 și având ca partener Consiliul Europei, are un buget de 1.286.598 de euro, din care 1.093.608 de euro reprezintă finanțare externă.
Potrivit unui răspuns formulat de Poliția Română la solicitarea MEDIAFAX, acest proiect are ca obiectiv modernizarea centrelor de arest și dotarea acestora cu „echipament de gimnastică, sisteme de aer condiționat, sisteme de securitate și supraveghere video, întrerupătoare electrice cu potențiometru, sistem audio pentru camere de vizitare, instalații de aer condiționat pentru 50 de autospeciale de transport etc”.
Conform sursei citate, Poliția Română are în administrare 3.277 de imobile. Dintre acestea, 51 sunt centre de reținere și arestare preventivă, cu o capacitate de 2.220 de locuri.
La sfârșitul lunii iunie 2014, în centrele de reținere și arestare preventivă din subordinea Poliției Române erau încarcerate 1.048 de persoane, gradul de ocupare fiind de 58 la sută.
Pe de altă parte, la nivelul IGPR a fost făcută o analiză în urma căreia a reieșit un necesar de investiții în valoare de 426.769.000 de lei, pentru realizarea lucrărilor de consolidare, reparare și modernizare a imobilelor aflate în administrarea Poliției Române. Astfel, în mai 2013, a fost întocmit Programul de fundamentare a strategiei de finanțare a obiectivelor de investiții în perioada 2014 – 2017.
Din cei peste 426 de milioane de lei, pentru creșterea gradului de siguranță a spațiilor în care funcționează centrele de reținere și arest preventiv de la nivelul inspectoratelor județene de Poliție și al Poliției Capitalei, 271.026.000 de lei sunt necesari pentru lucrări de investiții și dotarea corespunzătoare a acestora, fondurile fiind eșalonate pe o perioadă de cinci ani.