„În ceea ce privește nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona și legii românești, Guvernul nominalizează un comisar. Domnul președinte vrea să îl nominalizeze el. Eu nu consider că… și nu i-am dat acest mandat și, de acum încolo, este foarte important pentru viitor. Așa cum se întâmplă și în Germania, cancelarul Merkel nominalizează comisarul, și peste tot în Europa comisarul european este desemnat de către Guvern, eu nu am cum să accept ca președintele să uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de către Tăriceanu în 2007 și de Emil Boc în 2009″, a spus Ponta.
Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat că a primit de la președinteleTraian Băsescu o scrisoare în care acesta îi transmite că nominalizarea comisarului european din partea României o face șeful statului.
În acest moment, Parlamentul European votează candidatura lui Jean-Claude Juncker la președinția Comisiei Europene:
El a arătat astfel că președintele are o anumită tendință „patologică” de a strânge pe ultimele luni de mandat cât mai multă putere.
Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că s-a înțeles cu premierul Victor Ponta pe același nume și același portofoliu de comisar european, respectiv portofoliul Agriculturii, șeful statului precizând că dorește să încerce să obțină pentru România un post de vicepreședinte al Comisiei Europene.
„E o problemă pe care am stabilit-o cu premierul. Avem același punct de vedere. Premierul trebuie să aibă grijă prin Ministerul de Externe să se facă toate demersurile către ministerele de externe ale statelor membre, iar eu am obligația să susțin aceste lucru în discuțiile cu viitorul președinte al Comisiei și în Consiliul European”, a afirmat Băsescu.
Șeful statului a spus în continuare că România dorește să mențină portofoliul agriculturii, deținut în prezent de Dacian Cioloș.
Președintele a menționat și că nu știe de ce premierul Victor Ponta a spus că nu va susține propunerea de comisar european făcută de el.
Premierul Victor Ponta a mers, miercuri, la Curtea Constituțională pentru a-și susține punctul de vedere în cazul sesizării privind conflictul juridic de natură constituțională dintre Executiv și Președinție, referitor la reprezentarea României la Consiliul European din iunie.
„Eu, înainte de a propune comisarul european, voi merge în Parlament. Dacă președintele merge și propune la Consiliul European să luăm portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o să implementez acea decizie, că nu îmi este opozabilă. Deci, dacă eu sunt cel care trebuie să desemnez comisarul, mi se pare normal să fiu cel care participă la negocieri, că altfel negociază președintele ceva ce trebuie să fac eu, ceea ce sigur că nu funcționează”, a spus Ponta la plecarea de la CC.
Curtea Constituțională a decis, miercuri, cu unanimitate, că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președinție, referitor la reprezentarea României la Consiliul European din iunie.