Sistemele de rachete utilizate pentru doborârea avionului de pasageri malaysian în estul Ucrainei erau din Rusia, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry. „Este destul de clar că este vorba de un sistem de rachete transferat din Rusia și oferit insurgenților separatiști din Ucraina”, a declarat Kerry într-un interviu acordat CNN.
Secretarul de Stat american a denunțat o situație „grotescă” la locul prăbușirii avionului malaysian. „Ceea ce se întâmplă este într-adevăr grotesc”, a declarat Kerry la postul NBC.
„Este ceva ce intră în contradicție cu tot ceea ce președintele Vladimir Putin și Rusia au spus că vor face”, a continuat șeful diplomației americane.
Declarațiile sale vin după ce serviciile de spionaj americane au confirmat că Rusia a furnizat sisteme sofisticate de rachete insurgenților proruși din estul Ucrainei, încercând să aducă echipamentele înapoi pe teritoriul rus după doborârea avionului de pasageri malaysian. „Rusia a oferit sisteme sofisticate de rachete insurgenților proruși din estul Ucrainei”, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de informații americane citat de ziarul The Washington Post. „Credem că au încercat să readucă în Rusia cel puțin trei sisteme de rachete de tip Buk. Serviciiile secrete americane aveau indicii de circa o săptămână că astfel de sisteme fuseseră aduse în Ucraina”, a precizat oficialul american, care a preferat să rămână anonim.
Potrivit serviciilor de spionaj americane, avionul malaysian a fost doborât cu o rachetă de tip Buk SA-11, de fabricație rusească.
La rândul său, Rusia a cerut explicații Ucrainei în legătură cu sistemele de rachete de tip Buk pe care armata ucraineană le-ar avea în zona în care s-a prăbușit avionul de pasageri malaysian.
Au fost profesioniști, nu „gorile în stare de ebrietate”
Avionul malaysian nu a fost doborât de „gorile în stare de ebrietate”, ci de „profesioniști”, susține și premierul prooccidental al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, sugerând implicarea Rusiei, relatează presa germană, citată de AFP.
„Aceste sisteme de rachete nu puteau fi manevrate de gorile în stare de ebrietate. Doar niște profesioniști erau capabili să identifice ținta și să lanseze acest tip de rachetă. Este posibil ca acești oameni să fi venit din Rusia”, a spus Iațeniuk.
Premierul a dat asigurări că armata ucraineană nu a utilizat niciodată rachete în conflictul cu separatiștii proruși. „În Ucraina nu este un război civil, ci o intervenție coordonată de Rusia, susținută de Rusia, finanțată de Rusia și organizată de Rusia”, a subliniat Iațeniuk.
Administrația de la Kiev afirmă că echipajul care a lansat racheta spre avionul de pasageri malaysian era format din cetățeni ruși.
Cadavrele victimelor, duse într-un tren frigorific
Cel puțin 196 de cadavre din cele 298 ale victimelor avionului prăbușit în estul Ucrainei au fost urcate la bordul unor vagoane frigorifice, în așteptarea experților internaționali, a anunțat duminică Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, citată de AFP.
Inspectorii OSCE au fost informați că trenul în care sunt cadavrele victimelor este staționat în gara Torez, în regiunea Donețk.
Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență, citat de CNN, anunțase că echipele de intervenție ucrainene au găsit 196 de cadavre ale persoanelor aflate la bordul avionului Malaysia Airlines prăbușit în estul Ucrainei.
„Căutările sunt îngreunate de prezența insurgenților separatiști”, explică instituția, precizând că 380 de angajați participă la eforturile de căutare a celor 298 de pasageri și membri ai echipajului Cursei MH17. Căutările se desfășoară pe o arie de 34 de kilometri pătrați.
Situația la locul prăbușirii avionului s-a îmbunătățit față de sâmbătă, a declarat Michael Bociurkiw, un purtător de cuvânt al Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.