Sute de morți în cea de a 13-a zi a ofensivei din Gaza. Un militar israelian ar fi fost răpit

Sute de morți în cea de a 13-a zi a ofensivei din Gaza. Un militar israelian ar fi fost răpit
Publicat: 21/07/2014, 07:48
Actualizat: 12/01/2020, 06:10

Președintele american Barack Obama și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „numărul tot mai mare de morți” în Gaza și a anunțat că șeful diplomației americane, John Kerry, va merge la Cairo luni și va încerca să găsească un „armistițiu imediat”, relatează AFP.

Liderii palestinieni și Liga Arabă au acuzat Israelul de comiterea unei „crime de război” prin atacarea periferiei Shejaiya, în timp ce secretarul ONU Ban Ki-moon a început un turneu în regiune pentru a încerca să pună capăt conflictului care a ucis deja 476 de palestinieni de la începutul campaniei israeliene, la 8 iulie.

La rândul său, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență, duminică seara, la New York, la cererea Iordaniei, membră a Consiliului, după un apel în acest sens lansat de președintele palestinian Mahmoud Abbas.

Pentru armata israeliană, ziua de duminică a fost una neagră, de asemenea: cu 13 militari ai brigăzii de elită Golani uciși, bilanțul militarilor morți în ofensivă se ridică la 18, un număr nemaiîntâlnit de la războiul din Liban din 2006. Armata a numărat și cel puțin 55 de răniți.

Aripa armată a Hamas a revendicat duminică seara răpirea unui militar israelian, declanșând manifestații de bucurie pe străzile din orașul Gaza.

„Militarul israelian Shaul Aaron este în mâinile Brigăzilor Ezzedine al-Qassam”, aripa armată a mișcării islamiste, a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia, Abu Obeida într-o alocuțiune televizată.

Ambasadorul israelian la ONU Ron Prosor a dezmințit acestă răpire, afirmând că „aceste zvonuri sunt false”.

Doi civili israelieni au murit de la lansarea, la 8 iulie, a operațiunii Protective Edge („Limită de protecție”) pentru neutralizarea capacităților militare ale Hamas în Fâșia Gaza.

Forțele israeliene au anunțat deja pierderi după o zi marcată de bombardarea sângeroasă a Shejaiya, o suburbie a Gaza situată în apropiere de frontiera israeliană, care a provocat cel puțin 72 de morți și circa 4.000 de răniți în rândul palestinienilor. Acesta este cel mai sângeros bombardament de la războiul din 2008-2009 în enclava palestiniană.

Cu peste 120 de morți în Fâșia Gaza, cea de-a 13-a zi a ofensivei israeliene a devenit cea mai sângeroasă a campaniei militari.

La Shejaiya, o jurnalistă a AFP a descris scene de carnagiu și haos, precum un bărbat eviscerat și cu capul smuls.
„Shejaiya este o zonă civilă în care Hamas a amplasat rachete, tuneluri, centre de comandă”, a justificat armata, „sunt zile întregi de când am avertizat civilii din Shajaya să evacueze zona. Hamas le-a ordonată să rămână, Hamas i-a pus în prima linie”.

„Masacrul” din Shejaiya a fost denunțat de liderii palestinieni și Liga Arabă, care au acuzat Israelul de comiterea unei „crime de război”, în timp ce Abbas a cerut din Qatar o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Președintele palestinian ar urma să se întâlnească la Doha cu liderul în exil al Hamas, Khaled Meshaal, care cere ridicarea completă a blocadei din Gaza, deschiderea postului de frontieră de la Rafah cu Egiptul și eliberarea prizonierilor.

La Doha, unde și-a început turneul în Orientul Mijlociu, Ban a cerut Israelului să „depună mai multe eforturi” pentru a evita civilii în ofensiva sa militară împotriva Fâșiei Gaza, condamnând „acțiunea atroce” a armatei la Shajaya.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a revendicat la rândul său „susținerea foarte puternică a comunității internaționale”.

„În calitate de stat democratic, Israelul folosește instrumente de legitimă apărare pentru a lupta împotriva celor care trag rachete în noi”, a adăugat el în cursul unei conferințe de presă.

Secretarul de Stat american John Kerry, care va merge la Cairo luni la cererea președintelui Barack Obama, a acuzat mișcarea islamistă, care controlează Fâșia Gaza, că refuză cu „încăpățânare” o încetare a focului.

Organizația Médecins sans frontières (MSF) a cerut Israelului să „înceteze bombardarea civililor prinși în capcană. Majoritatea morților din Gaza sunt civili (…) La spitalul Al-Shifa unde lucrează MSF, majoritatea răniților care ajung la urgențe sunt femei și copii”, a declarat organizația neguvernamentală într-un comunicat transmis AFP.

În total, ofensiva israeliană a provoxat cel puțin 476 de morți și aproximativ 4.000 de răniți, în mare parte civili. ONU din Gaza găzduiește 81.000 de persoane strămutate din cauza conflictului.

Armata a anunțat duminică intensificarea ofensivei sale terestre, lansate joi, pentru neutralizarea tirurilor de rachetă și a tunelurilor mișcării palestiniene, considerată teroristă de către Israel și Occident.

Acest conflict, cel mai sângeros din 2009 în Gaza, este al patrulea între Hamas și Israel din 2006.

Armata a anunțat 341 de ținte vizate duminică. Au fost distruse 14 tuneluri care mergeau către Israel pentru „comiterea de atacuri teroriste” și 110 „teroriști” au fost uciși. În același timp, au fost lansate 87 de proiectile împotriva Israelului din Gaza, duminică, și 1.414 în ultimele 12 zile, potrivit armatei.

Israelul a mobilizat 53.200 de persoane dintre cei 65.000 de rezerviști autorizați de Guvern pentru ofensiva din această bucată de pământ de doar 362 de kilometri pătrați unde se îngrămădesc în condiții mizere 1,8 milioane de suflete, aceasta fiind una dintre cele mai mari densități ale populației din lume.

Noua spirală a violenței a fost declanșată de răpirea și uciderea a trei studenți israelieni în iunie, atribuită de Israel Hamasului, urmată de asasinarea unui tânăr palestinian ars de viu la Ierusalim.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor