Un lider separatist recunoaște că rebelii dețin rachete, precum cea care a doborât cursa MH 17: „Mi s-a spus atunci că acest Buk a fost trimis «republicii populare Lugansk»”

Un lider separatist recunoaște că rebelii dețin rachete, precum cea care a doborât cursa MH 17: Mi s-a spus atunci că acest Buk a fost trimis «republicii populare Lugansk»
Publicat: 24/07/2014, 14:10
Actualizat: 06/02/2019, 22:53

Comandantul „Batalionului Vostok” Aleksandr Hodakovski a recunoscut pe 23 iulie, într-un interviu pentru agenția de presă Reuters, că rebelii dețin rachete aeriene de tip Buk de fabricație rusească, asemănătoare celei care se presupune că a doborât avionul malaysian în zbor, omorând 298 de persoane. În acest interviu, Hodakovski admite că a auzit vorbindu-se depre o baterie de rachete trimisă în această zonă din Lugansk, alt fief separatist.

„Știam că a fost adus un (sistem de tip) Buk de la Lugansk. Mi s-a spus atunci că acest Buk a fost trimis «republicii populare Lugansk». Eram la curent cu prezența acestei baterii Buk. Mi s-a vorbit despre ea. Cred că după aceea a fost trimisă acolo de unde a fost adusă (…), pentru a șterge urmele prezenței ei”, declara el.

Liderul separatist nu exclude nici ca racheta care a atins avionul de linie să fi fost adusă din Rusia. „Ucraina a fost informată că voluntarii dețineau această tehnologie mulțumită Rusiei”, a spus el, precizând că separatiștii au preluat controlul, în ultimele luni, asupra unor sisteme de rachete de acest tip de la forțele guvernamentale – cel puțin patru -, dar că niciunul nu era operațional.

„Nu spun că Rusia a dat (rebelilor) o asemenea rachetă, dar, dacă mi-ar fi propus mie una, eu aș fi acceptat-o. Dar nu aș fi utilizat-o împotriva unei ținte inofensive, aș fi tras-o doar pentru a proteja vieți, în cazul unui atac aerian”, a spus el.

Astfel Hodakovski se delimitează în mod clar de linia insurgenților proruși, care afirmau până acum că nu au deținut vreodată asemenea rachete de tip sol-aer. El contrazice totodată afirmațiile liderilor „republicii” de la Donețk, mai ales pe cele ale lui Igor Strelkov, „ministrul apărării”, cu care-și dispută, de la începutul conflictului din estul Ucrainei, conducerea militară a mișcării separatiste.

Aleksandr Borodai, „premierul republicii” de la Donețk, a reafirmat joi că separatiștii nu dețin acest tip de armament, într-un interviu pentru BBC. „Nu avem (sisteme de rachete de tip) Buk. Nu exista așa ceva în zonă”, a spus el.

În pofida declarațiilor pe care le-a făcut, Hodakovski a subliniat din nou asupra responsabilității Kievului în atac. În opinia sa, forțele guvernamentale ucrainene, prin multiplicarea joia trecută a operațiunilor aeriene în acest sector, au făcut totul ca apărarea antiaeriană a insurgenților să intre în acțiune.

„Nu doar că ucrainenii nu au făcut nimic pentru a asigura securitatea în zonă, dar au provocat utilizarea acestui tip de armament împotriva unui avion civil care o survola”, a spus el. „În acea zi își multiplicau zborurile, iar chiar în momentul tirului, în momentul în care avionul civil trecea pe deasupra, au lansat atacuri aeriene. Dacă a existat un (sistem de rachete de tip) Buk și dacă acesta a fost utilizat, Ucraina a făcut toul pentru ca un avion civil să fie doborât”, a mai spus el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...