În cadrul unui proiect intitulat Baseline Study, cercetătorii vor strânge pentru început informații moleculare și genetice anonime de la 175 de oameni, urmând să crească apoi numărul la câteva mii de persoane, cu scopul de a detecta mult mai devreme anumite boli cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare.
Proiectul este coordonat de renumitul biolog molecular Andrew Conrad, care a pus la punct pentru prima oară testarea ieftină a virusului care cauzează SIDA în mostrele de plasmă sangvină.
„Pentru orice sistem complex, ideea a fost dintotdeauna de a propune o abordare proactivă a problemelor. Nu este ceva revoluționar. Punem doar întrebarea: «Dacă vrem să fim proactivi, ce anume trebuie să știm?»”, a declarat Andrew Conrad pentru publicația The Wall Street Journal.
Proiectul Baseline nu se va limita doar la anumite boli, ci va utiliza instrumente de diagnosticare de ultimă generație pentru a strânge sute de mostre diferite, care vor fi introduse apoi în sisteme computerizate și comparate cu altele.
În scopul strângerii datelor, participanții ar putea, de exemplu, să poarte lentile de contact inteligente create de Google, pentru monitorizarea nivelului de glucoză.
După strângerea datelor, Google va utiliza programe computerizate pentru identificarea modelelor referitoare la starea de sănătate a corpului uman.
Programele computerizate vor căuta acei „biomarkeri” care îi vor putea ajuta pe medici să descopere orice tip de boală într-un stadiu vindecabil.
Potrivit publicației The Wall Street Journal, studiile de până acum permit diagnosticarea bolilor într-un stadiu avansat deoarece vizează pacienții bolnavi, în timp ce proiectul Baseline va porni de la studierea unei persoane sănătoase și de la modul în care trebuie să arate aceasta.
Google Inc. este o corporație americană multinațională, care deține cel mai popular motor de căutare pe internet. Compania a fost fondată în 1998, de doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page și Sergey Brin. Între timp, Google și-a diversificat portofoliul și serviciile oferite.