Prima pagină » Economic » Un miliard de euro „GAURĂ” la buget în primele șase luni ale anului. Guvernul, „salvat” de lipsa fondurilor europene

Un miliard de euro „GAURĂ” la buget în primele șase luni ale anului. Guvernul, „salvat” de lipsa fondurilor europene

Un miliard de euro „GAURĂ
Finanțele au confirmat marți diferența de circa un miliard de euro dintre veniturile pe care se baza Guvernul în momentul în care a redactat bugetul pe anul în curs și încasările propriu-zise.

În prima jumătate a acestui an, veniturile de la buget au fost cu 4,5 miliarde de lei, echivalentul a un miliard de euro, mai mici decât cele pe care se baza Guvernul, reiese din datele publicate marți de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Pe de altă parte, cheltuielile au fost cu 9,4 miliarde de lei mai mici decât cele cuprinse în programul pe anul în curs, document pe baza căruia a fost întocmit bugetul pe 2014.

Pe partea de venituri, încasări mai slabe decât cele anticipate s-au înregistrat la capitolele impozit pe salarii și venit, unde s-au colectat 11,4 miliarde de lei, față de 11,8 miliarde, cât se anticipa.

„Efectivul de salariați la sfârșitul lunii aprilie 2014, conform datelor operative, a fost de 4.415,7 mii persoane, mai mare cu 48,1 mii persoane față de perioada corespunzătoare din anul 2013″, se arată în Raportul privind situația economică și bugetară pe primele șase luni ale anului 2014.

Încasările din accize, sub așteptări

La TVA, colectarea a fost de asemenea sub așteptări, încările reprezentând circa 94,3% din program, respectiv 24,6 miliarde de lei, față de estimarea de 26,1 miliarde de lei.

Mai mult, nici încasările din accize nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor executivului. Astfel, în primele șase luni s-au colectat 11 miliarde de lei din această taxă, cu 300 de milioane de lei mai puțin decât suma din program.

Încasările din „taxa pe stâlp” s-au dovedit, după cum au precizat și autoritățile, mai mari decât cele estimate la finele anului trecut. Statul a încasat 115% din program la acest capitol, respectiv 3,6 miliarde de lei din impozite și taxe pe proprietate.

Fondurile europene au „salvat” bugetul

Decontările de la Comisia Europeană au fost la jumătatea așteptărilor. Astfel, în prima jumătate a acestui an, sumele primite de la UE în contul plăților efectuate și prefinanțate au fost de 2,7 miliarde de lei, față de 5,5 miliarde, estimarea inițială.

Din cele 2,7 miliarde de lei plătite de Comisie, aproape jumătate, respectiv 1,29 miliarde de lei, reprezintă plățile directe către fermieri.

La cheltuieli, Guvernul a „ajustat” bugetul prin reducerea banilor de la investiții. Astfel, sumele cheltuite pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile au fost de 4,5 miliarde de lei, cu 4,3 miliarde de lei mai puțin decât se anticipase.

Practic, contribuțiile executivului la cofinanțarea proiectelor din fonduri comunitare au fost la jumătate față de angajamentele luate, ceea ce a permis echilibrarea bugetului, lipsa acestor cheltuieli fiind aproape suficientă pentru a acoperi „gaura” de la venituri.

Totodată, cheltuielile de capital ale statului, respectiv cele destinate tot investițiilor, au fost în primele șase luni de 4,8 miliarde de lei, față de 6,9 miliarde, suma pe care executivul o anticipa.

Cu excepția cheltuielilor de personal, care au fost ceva mai mari decât cele din program, din execuție reiese că de la toate celelalte capitole s-au tăiat bani.

Citește și