Scrisoarea prin care Victor Hănescu s-a retras din echipa națională de Cupa Davis

Scrisoarea prin care Victor Hănescu s-a retras din echipa națională de Cupa Davis
Publicat: 30/07/2014, 11:43
Actualizat: 04/02/2019, 03:20

„Vine un moment în viață fiecărui sportiv, dureros, dar inevitabil: retragerea de la Echipa Națională. Momentul nu este ușor și întotdeauna când vine vorba de culorile României, decizia este și mai dificilă. De la vârsta de 10 ani, prin ’91, când am fugit de la școală să văd un meci de Cupa Davis între România și Irlanda, s-a născut în mine dorința de a purta cu mândrie tricoul Naționalei. Am debutat la 20 de ani, în 2001 și țin minte ca ieri acea zi: am fost convocat ca rezervă în meciul contra Cehiei, jucat la Prostejov și am intrat pe teren, la dublu, alături de Trifu, ca urmarea a unei accidentări suferite de Voinea. De atunci am jucat 37 meciuri sub tricolor în 21 de partide inter-națiuni și la fiecare meci sub culorile României, am avut emoții, mari emoții! Aceste trăiri nu se compară cu sferturile de finală de la Roland Garros și nici cu trofeul câștigat în Elveția, după ce am trecut în semifinală de Wawrinka, top 10 ATP la acel moment, sunt sentimente speciale pe care nu le poți avea decât la Națională”, a scris Hănescu.

Jucătorul de tenis român a rememorat cele mai importante momente din cariera sa la echipa națională: „Mă gândesc la meciul împotriva Ecuadorului, împotriva fraților Lapentti. Am câștigat primul meci după 5 ore de joc, iar în ultima zi la 2-1 pentru noi, am pierdut în 5 seturi de la Nicolas Lapentti. A fost prima oară când am plâns după un meci pierdut, mă gândeam tot timpul la ce o să gândească cei de acasă… dar cu sprijinul colegilor, am reușit calificarea. În 2005 am avut confruntarea cu Belarusul la Brașov. Jucam alături de Pavel și Trifu pentru un loc între primele 8 echipe din lume. Momentul adevărului a venit în ultima zi a întâlnirii când la scorul de 2-2 jucam meciul decisiv cu Volcikov. A fost poate cel mai important moment din cariera mea. Era testul cel mare, și l-am trecut! L-am învins pe Volcikov și România era în sferurile grupei mondiale după o pauză de 22 de ani! Nu toate momentele la Cupa Davis au fost fericite, când suferi o înfrângere la Națională, simți pe umeri nemulțumirea a milioane de români, nu este la fel ca la un turneu ATP când nu prea ai timp să meditezi la meciul deabia încheiat, pleci imediat către următorul turneu și trebuie să rămâi concentrat. Un moment dificil pentru mine, care m-a ținut departe de terenul de tenis aproape un an, a fost în 2006, când jucând pentru România împotriva SUA, am suferit o accidentare la spate. Totuși, am revenit în 2007, într-un meci dramatic împotriva Japoniei, la Osaka, când după un ultim set în care am jucat cu crampe musculare puternice, am reușit să aduc punctul decisiv pentru România”.

Victor Hănescu și-a exprimat încrederea că poate ajuta mai mult tenisul românesc din afara terenului, precizând că va continua colaborarea cu Federația Română de Tenis. „Toate aceste experiențe m-au format că jucător profesionist, ca om. Am 33 de ani și mă simt împlinit. Sunt un român fericit, am o familie frumoasă și întregită de câteva luni de băiețelul meu Luca. Vin cât de des pot în țară și credeți-mă nu rezist mai mult de o lună departe de familie, de România. În ultimii 11 ani m-am menținut în Top 100 ATP și de 13 ani servesc sub culorile naționale. Simt că pot da mai mult Naționalei din afară terenului, implicându-mă direct în formarea generației de mâine. Avem juniori talentați care trebuie promovați și încurajați, am și experiență și disponibilitatea s-o fac. Sper să rămân alături de Echipa Națională și de Federația Română de Tenis și de aceea am lansat programul Dream Young Team pentru România, un program pentru relansarea tenisului masculin românesc. Eu împreună cu o echipă de profesioniști formată din preparator fizic, preparator mental, fizioterapeut și antrenor vom modela tinerele talente pregătindu-le pentru lupta dura din tenisul internațional”, a afirmat tenismenul.

În ceea ce privește viitorul său, Hănescu afirmă că va continua să sponsorizeze turnee naționale și internaționale de juniori, precizând încă o dată că i-a fost foarte greu să ia decizia de a se retrage de la echipa națională: „Acest proiect nu este singular, m-am gândit încă de acum 9 ani cum să sprijin juniorii aflați la început de drum și am început să sponsorizez turnee naționale și internaționale de juniori, trofeul care-mi poartă numele «Trofeul Victor Hănescu», numărând în acest an 8 ediții. An de an, susțin competițiile ce reunesc peste 500 de juniori din întreagă lume. An de an, entuziasmul celor mici m-a îndemnat să merg mai departe și așa a apărut «Orice Campion are un început», o campanie națională ce ajută mii de elevi din întreagă țară în scopul de a-i îndruma pe calea sportului și a performanței în tenis. Vreau să generez o altă atitudine și implicare în România, legate de tenis, ca niciun alt talent neremarcat, să se piardă și niciun jucător aflat la începutul carierei să fie ignorat. Mi-a fost greu să iau această decizie, dar viața trebuie să-și urmeze cursul, iar tinerii trebuie încurajați și promovați! Mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături în toți acești ani, familie, prieteni, colegi, antrenori, oameni din federație și nu în ultimul rând iubitorilor tenisului fără de care acest sport nu ar exista. Sunt mândru și recunoscător pentru cei 13 ani sub culorile tricolorului, hai România!”.

Victor Hănescu, în vârstă de 33 de ani, a început să practice tenis la vârsta de 7 ani, și este jucător profesionist din anul 2000. Pentru România a jucat 37 de meciuri în Cupa Davis, 30 la simplu și 7 la dublu, reușind să câștige 16 dintre acestea.

Cea mai bună clasare a lui Victor Hănescu în ierarhia ATP a fost locul 26, la 6 iulie 2009, în momentul de față ocupând poziția 148.

Echipa națională a României de Cupa Davis urmează să întâlnească Suedia la 12-14 septembrie, pe teren prorpiu, în primul tur al play-off-ului pentru menținerea în Grupa I a zonei Euro-africane.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Harry Gregson-Williams: Moștenirea sonoră din Gladiator, continuată. Prieten și ucenic al lui Hans Zimmer