Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor precizează că a primit un e-mail din partea Direcției Generale pentru Sănătate și Consumatori din cadrul Comisiei Europene, prin care i s-a adus la cunoștință că Ministerul Agriculturii din Arabia Saudită a notificat Organizația Mondială a Comerțului privind suspendarea temporară a importului de bovine din România, începând cu 13 iulie.
În notificarea autorităților saudite nu este menționată perioada pentru care este valabilă această suspendare.
„ANSVSA va transmite Ministerului Agriculturii din Arabia Saudită un raport complet privind apariția primului caz de ESB (encefalopatie spongiformă bovină, numită și boala vacii nebune – n.r.) în România, dupa finalizarea tuturor investigatiilor”, se arată în răspunsul autorității.
Aceasta subliniază că, potrivit reglementărilor europene și internaționale privind Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, „România nu are impuse restricții privind comerțul intracomunitar sau exportul în țări terțe de animale, cu excepția celor provenind din exploatația de origine a animalului pozitiv”.
ANSVSA mai precizează că a luat „toate măsurile legale pentru apărarea sănătății consumatorilor, astfel încât sănătatea publică nu este și nu a fost pusă niciun moment în pericol”.
Conform unui comunicat al autorității, o probă recoltată de la o bovină sacrificată într-un abator autorizat a prezentat „rezultat pozitiv la testarea efectuată pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB)”. Testarea a avut loc pe 1 mai.
Potrivit procedurii, proba a fost trimisă în vederea confirmării diagnosticului către Laboratorul Național de Referință pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul IDSA, care a confirmat, la 15 mai, diagnosticul privind boala vacii nebune.
Proba a fost trimisă pentru identificarea tulpinii de ESB la Laboratorul Comunitar de Referință Weybridge din Marea Britanie, acesta stabilind, în urma analizelor, că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB, care apare în mod natural și spontan la bovine.
ANSVSA informează că „acest caz de formă atipică de ESB este un caz izolat”, în România nefiind înregistrat niciun caz de formă clasică sau atipică de ESB, din 1995 până în prezent.
Saudi Press Agency relatează că decizia autorităților de la Riad a fost luată după ce a fost primită o avertizare de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind apariția unui caz de boala vacii nebune în România.