S-a dus la interviul de angajare, dar nu se aștepta la asemenea întrebări. Cum a pus-o în dificultate angajatorul

S-a dus la interviul de angajare, dar nu se aștepta la asemenea întrebări. Cum a pus-o în dificultate angajatorul
Publicat: 12/08/2014, 18:31
Actualizat: 12/08/2014, 18:46

Andreea s-a blocat. La prima întrebare a dat un răspuns standard, fără a-și pune în valoare calitățile și pregătirea, iar la cea de-a doua a vrut să ascundă neînțelegerile cu fostul șef. Recruiterul nu a fost impresionat de prestația sa. Se aștepta ca tânăra să îi ofere motive convingătoare, iar cât despre conflictul cu fostul angajator, „secretul” a fost deconspirat cu un simplu telefon de verificare.

De multe ori, candidații care se prezintă la interviuri de angajare se așteaptă ca întrevederea să fie una de formalitate. Un CV bun nu garantează însă obținerea postului, iar întrebările pe care un recruiter le poate pune în timpul interviului îi pot bloca pe candidații lipsiți de experiență sau care se așteaptă să „tranșeze” problema cu banalități.

gândul a stat de vorbă cu mai mulți specialiști în resurse umane pentru a afla cum se răspunde corect la unele dintre cele mai dificile întrebări care ți-ar putea fi adresate în timpul procesului de recrutare.

De ce ar trebui să te angajăm?

Specialiștii în HR îi sfătuiesc pe candidați să fie sinceri, dar și să se ferească de răspunsurile standardizate, fără substanță.

„Răspunsul trebuie să fie sincer și să reflecte realitatea. Nu încurajez răspunsurile standard la astfel de întrebări. Ca atare, depinde foarte mult de ce își dorește fiecare candidat și de ce are de oferit. Un angajator abil își va da seama dacă răspunsurile sunt oferite > sau dacă se și pliază și reflectă tipologia candidatului”, a explicat pentru gândul Corina Diaconu, managing director ABC Human Capital.

Angajatorul caută „să înțeleagă dacă va exista potrivire, >, între candidat și companie, respectiv între candidat și viitorul său șef”, atrage atenția Raluca Pârvu, business manager BPI Group.

În opinia sa, răspunsul la această întrebare trebuie să pună în valoare experiența candidatului, dar și motivația sa de a se angaja la compania în cauză.

„La această întrebare, candidatul poate valoriza o experiență profesională similară (ca domeniu sau ca anvergură) sau excelenta cunoaștere (documentată) a afacerii respective. Poate valoriza studii sau certificări utile companiei sau necesare postului. În fine, poate expune motivația sa pentru proiect, dorința de a reuși, pasiunea pentru domeniul respectiv de activitate. Motivația sau pasiunea nu sunt suficiente, dar reușita profesională poate fi mai ușoară pentru un viitor angajat care își iubește meseria”, a explicat Pârvu pentru gândul.

De aceiași părere este și Diaconu care spune că la un interviu de angajare, recruiterul dorește să vadă cât de serios este candidatul, dar și cât de mult s-ar putea baza compania pe el în viitor.

„În principiu, angajatorii caută oameni dedicați care să își dorească să învețe și să se dezvolte în compania lor, oameni responsabili, serioși, pe care să știe că se pot baza. La o întrebare de acest gen, sfătuiesc persoanele aflate în proces să scoată în evidență calitățile și pregătirea lor și modul în care acestea pot servi companiei angajatoare”, a explicat specialista în resurse umane.

Care a fost motivul plecării de la fostul loc de muncă?

O întrebare legată de motivele plecării de la fostul loc de muncă ar trebui abordată cu sinceritate, spun specialiștii în resurse umane care îi avertizează pe candidați că minciuna are picioare scurte atunci când vine vorba de acordarea unui loc de muncă, angajatorii verificând adesea dacă informațiile oferite au fost corecte.

„Nu recomandăm minciuna sau omisiunile, deoarece compania poate verifica cu ușurință informația. Pentru pozițiile manageriale, verificarea referințelor este o practică relativ curentă”, spune Pârvu.

În opinia sa, răspunsul trebuie să fie bine formulat și diplomant, dar și că este de preferat ca impresiile negative despre fostul loc de muncă să nu fie aduse în discuție.

„Atenție însă la informațiile negative sau denigratoare despre fostul loc de muncă! Este o capacană în care cad mulți candidați și care poate conduce spre întrebări mai puțin confortabile”, a precizat specialista în HR.

Candidații ar trebui de asemenea să evite un răspuns standard, care le-ar putea da de bănuit recruiterilor.

„Este important să menționăm motivul real, chiar dacă uneori acesta poate fi incomod. Angajatorii sunt deranjați de răspunsurile standard care ascund adevăratele probleme: >. Exceptând situațiile în care aceste răspunsuri chiar sunt reale (deși sunt puține ca procentaj), motivele sunt altele și cred că este important să le știm astfel încât să nu înlocuim o problemă cu alta”, atrage atenția Corina Diaconu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”