Amintind măsurile luate de două săptămâni în țară pentru a limita extiderea bolii, între care concediu impus de 30 de zile pentru funcționarii neesențiali, închiderea școlilor și dezinfectarea locurilor publice, Sirleaf a declarat că „amenințarea continuă să crească”.
„Ignoranța, sărăcia, precum și practicile culturale și religioase bine ancorate continuă să exacerbeze propagarea bolii, în special în provincie”, a subliniat ea, referindu-se în special la contactul cu cadavrele în timpul ritualurilor funerare.
„Amploarea și scara epidemiei, virulența și mortalitatea virusului depășesc de acum capacitățile și prerogativele celor câtorva agenții guvernamentale sau ale ministerului”, a continuat președintele liberian.
„Virusul Ebola, ramificațiile și consecințele bolii constituie în prezent o problemă ce afectează existența, securitatea și bunăstarea Republicii, reprezentând un pericol clar și imediat”, a afirmat Sirleaf înainte de a decreta stare de urgență pentru 90 de zile, care va fi supusă joi aprobării Parlamentului.
Epidemia de Ebola, cea mai gravă din istorie de la apariția virusului în 1976, a provocat 932 de morți din cele 1.711 cazuri (confirmate, suspecte sau probabile): 363 în Guineea, 282 în Liberia, 286 în Sierra Leone și unul în Nigeria, potrivit ultimului bilanț din 4 august al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Ultimele bilanțuri sunt foarte îngrijorătoare pentru Liberia, care numără 48 dintre cele 108 noi cazuri, respectiv 27 dintre cele 45 de decese.