Hotărârea Curții de Apel este definitivă.
Instanța Curții de Apel București a luat în discuție, joi, contestația lui Nicușor Constantinescu împotriva deciziei Tribunalului Capitalei prin care s-a dispus, din nou, arestarea preventivă a președintelui CJ Constanța.
Avocații acestuia au adus noi înscrisuri medicale semnate de un medic american. Pe de altă parte, procurorul DNA a cerut ca aceste documente să fie prezentate în varianta originală, pentru că există suspciuni cu privire la autenticitatea acestora. „Eu nu mă pot baza pe aceste încrisuri înmânate în copie”, a arătat procurorul DNA.
Avocații lui Nicușor Constantinescu au declarat, după terminarea judecării contestației, că vor sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la atitudinea procurorului anticorupție care respinge veridicitatea scrisorilor medicale referitoare la președintele Consiliului Județean (CJ) Constanța.
Apărătorii președintelui CJ Constanța au fost nemulțumiți pentru că procurorul de caz, reprezentant al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), „se face că nu cunoaște legea ori nu o cunoaște”.
„Aceste acte pe care medicii le emit (…) nu sunt puncte de vedere personale ale unui doctor. Reprezintă o analiză elaborată a conducerii spitalului. (…) Azi (joi – n.r.) am avut neplăcuta situație de a constata că DNA contestă absolut orice document medical, contestă apostilările secretarului pe justiție din New York”, a spus avocatul Cătălin Dancu.
Dancu a adăugat că președintele CJ Constanța este foarte grav bolnav. „Doamna procuror își permite să pună la îndoială toate tomografele, toate rezultatele medicale, probitatea profesională a medicului, nu are nicio limită, fără să aibă cunoștințe. (…) Cred că singura soluție liniștitoare pentru DNA este ca domnul Nicușor Constantinescu să fie mort”, a conchis apărătorul lui Constantinescu.
Tribunalul București a dispus din nou, în 23 iulie, arestarea lui Nicușor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care președintele CJ Constanța fumează la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București.
În motivarea deciziei de arestare, Tribunalul București a arătat că președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a încălcat în mod flagrant obligațiile care i-au fost impuse în cadrul controlului judiciar, el neavând nicio justificare.
„Inculpatul, deși avea cunoștință despre existența unui proces penal în care este acuzat de săvârșirea presupuselor infracțiuni, pentru care s-a dispus trimiterea în judecată, totuși începând cu data de 2 iulie 2014, inculpatul a încălcat, cu rea-credință, obligația de a nu părăsi țara, precum și celelalte obligații impuse inculpatului de către Tribunalul București-Secția I Penală”, s-a arătat în motivare.
În același document, judecătorul a mai spus că nu s-a făcut dovada necesității ca Nicușor Constantinescu să rămână pe teritoriul altui stat pentru a se trata, precizând că există posibilitatea efectuării unui astfel de tratament și pe teritoriul României.
Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internațional de arestare, după ce acesta nu a revenit în țară în urma unei operații făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menținută de Curtea de Apel București, motiv pentru care mandatul a fost anulat.
În motivarea primei decizii de arestare, Tribunalul Capitalei spunea, despre conținutul unei scrisori medicale depuse la instanță de Nicușor Constantinescu, că acesta se regăsește, în mare parte, într-un email trimis de președintele CJ Constanța doctorului care a emis documentul și a cărui semnătură „diferă izbitor față de cea existentă pe alte înscrisuri”.
Pe de altă parte, într-o altă cauză, Curtea de Apel București a menținut, la 1 august, decizia de ridicare a controlului judiciar dispus în cazul lui Constantinescu.
Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, în altul că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, iar în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri.
Într-un alt dosar, șeful CJ Constanța este cercetat pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziții, 15 cartușe de 9 milimetri.