„Fetițele astea vor scrie istorie în România”. IMAGINI din timpul operației în care medicii le separă pe siamezele Sarah Maria și Elena Maia

Publicat: 14/08/2014, 03:08

Nu știu dacă ați văzut vreodată cum arată fericirea într-o sală de operații. Nu știu dacă ați văzut vreodată cum împart bucuria medici și asistente strânși ca un zid deasupra unei mese de operații transformată în cuib pentru doi pui de om. Priviți cu atenție imaginea de mai jos și spuneți drept – nu credeți că așa arată bucuria? Uitați-vă bine la ochii lor, la mâini, la zâmbet, la telefonul transformat în aparat de filmat cu care au oprit clipa în loc. Împreună au reușit imposibilul, separând – pentru prima dată în România – două fetițe siameze născute vineri la Brașov.

Foto: Spitalul Marie Curie / Dan-Alexandru Iozsa

Marți dimineață, în clinica de neurochirurgie de la Spitalul Marie Curie din București șapte medici – chirurgi și anesteziști -, rezidenți și asistente au scris istorie. Iar unul dintre cei prezenți în sală a avut prezența de spirit să trimită o fotografie realizată imediat după intervenția de separare a copilelor și mamei, aflată la 184 de kilometri distanță, într-o rezervă la maternitatea din Brașov.

CUM SE SIMT SIAMEZELE SEPARATE LA 24 DE ORE DE LA INTERVENȚIE

Din motive medicale, mama gemenelor Sarah Maria și Elena Maia nu a putut fi lângă fetele ei. „Dar a fost cu noi, la telefon și e tare fericită”, spune pentru gândul doctorul Radu Spătaru, coordonatorul echipei chirurgicale de la Marie Curie. „Ea ne-a dat putere, ne-a încurajat și ne-a spus că o să reușim. E o mămică profund pozitivă și tare determinată”, povestește medicul Spătaru. A cunoscut-o pe brașoveancă în urmă cu trei luni când aceasta a venit la București însărcinată și l-a anunțat că vrea, după ce naște, ca intervenția de separare a fetițelor ei să se realizeze aici. Știa de la medicul ei din Brașov, doctorul Dimassi Mohamad, că fetițele erau unite în zona apendicelui, dar că nu aveau nici un organ comun.

Fetițele au fost aduse de la Brașov, luni, în condiții de deplină siguranță. Înainte de operație, ele au fost evaluate cardiologic, radiologic și pedriatric /Foto: Spitalul Marie Curie / Dan-Alexandru Iozsa

„Am urmărit-o de la început”, spune dr Dimassi, „am confirmat sarcina gemelară în săptămâna a 11-a, iar în a 14-a aveam un semn de întrebare că feții sunt lipiți. Am văzut ce înseamnă, am făcut scenarii, iar în săptămâna a 16-a, când am ăcut morfologia fetală, am văzut că sunt feți separabili și am decis să păstrăm sarcina. Pacienta prezenta un risc crescut de tromboză venoasă și a avut nevoie de îngrijire specială pe toată durata sarcinii”, explică pentru gândul dr. Dimassi.

„Una foarte dorită”, spun la unison doctorii Spătaru și Dimassi, impresionați de puterea tinerei femei de a trece peste pierderile de sarcini anterioare și de a nu se lăsa bătută.

Vineri dimineață, dr Mohamad Dimassi le-a adus pe lume, la maternitatea „Dr I.A. Sbârcea” din Brașov, printr-o operație de cezariană, pe cele două fetițe unite în zona apendicelui. „Am făcut simulări și cu o zi înainte de operație”, spune doctorul. „Am citit, am căutat, m-am uitat la tot felul de înregistrări, am făcut tot felul de scenarii, dar mi-a dat speranță să știu că fetele nu aveau niciun organ comun”, afirmă medicul stabilit la Brașov.

Pentru el era a doua oară când aducea pe lume gemeni siamezi, după ce în urmă cu câțiva ani asistase feți proveniți dintr-o sarcină incestuoasă. Lipiți în zona capului, nou-născuții nu au supraviețuit. Știa că în România orice intervenție de separare a siamezilor eșuase, iar cazul Lina și Gherghina al celebrelor siameze din Botoșani – născute în anii 80 și separate la Laussane, în Elveția, nu îi spunea doctorului naturalizat în România nimic.

A vrut să demonstreze că se poate însă, că o sarcină gemelară nu implică risc fatal, și că în România poți asista la naștere feți care să trăiască, feți care vor deveni copii sănătoși. „Am vrut să arăt că se poate”, mai spune medicul, care a venit marți la București pentru a asista în sală, la „Marie Curie”, la operația de dezlipire a celor două fetițe. Le va fi chiar și naș, el dând al doilea prenume copilelor: „Prima geamănă – Sarah Maria – poartă numele fetiței mele”, mai spune medicul care a venit în România în urmă cu 23 de ani și aici a rămas.

„Sunt superbe copilele astea. Vor scrie istorie în România”, spune Dimassi, în vreme ce doctorul Radu Spătaru, coordonatorul echipei chirurgicale de la Marie Curie le spune „norocoase”. Micile minuni – care și-au câștigat marți dimineața dreptul la o viață nouă – respiră deja singure, fiind detubate.

Siamezele au fost născute prin cezariană, vineri dimineață, la Maternitatea Brașov, de o femeie de 33 de ani. Ele cântăresc 4.820 de grame și au unite în zona abdomenului. Foto: Spitalul Marie Curie / Dan-Alexandru Iozsa

„Au fost niște chestiuni de ordin tehnic care au fost depășite cu bine. Ieri (n.r. luni), cele două fetițe au fost supuse unor evaluări cardiologice, pediatrice, radiologice. Astăzi, am început să operăm la 11 fără un sfert, iar operația s-a terminat la 12.30. A decurs foarte bine din fericire, fetițele sunt norocoase.

Ele erau unite prin partea inferioară a sternului. Intervenția a decurs fără incidente. Două zile după operație sunt dificile, dar suntem încrezători. E vorba de un tip particular de siamezi, xifopagi, împart o parte din ficat, deci apendicele xifoid. Previziunile sunt foarte bune. Nu există anomalii congenitale care să umbrească evoluția. E în regulă, RMN fetal ne-a arătat că structura hepatică este normală, ne așteptăm la o evoluție bună. În privința răsucirii celor două fetițe ne-am făcut temele, mare parte din acești nou-născuți mor înainte de naștere, din cauza mișcării celor doi feți, se produc ocluzii, necroze, dar în privința lor, această răsucire nu a creat probleme”, avea să spună imediat după intervenție doctorul Radu Spătaru.

La operație au participat șapte medici, patru chirurgi, trei anesteziști, dar și studenți și cadre medii, pentru că aceștia din urmă, probabil, „nu vor vedea a doua oară o astfel de operație”, spune medicul Spătaru. Foto: Spitalul Marie Curie / Dan-Alexandru Iozsa

Folosește pluralul și vorbește despre echipă, despre colegii lui de la Neonatologie, Chirurgie și terapie Intensivă care i-au fost alături, dar și despre medicii din Brașov care au urmărit și monitorizat sarcina gemelară. Vorbește despre ultimele trei luni din viața lui și comprimă totul – analize, simulări, discuții, planuri, presiuni – într-o propoziție: „A fost o perioadă foarte frumoasă”. Chirurgul Spătaru gonește emoția: „Vă dați seama; au fost emoții, presiuni din toate părțile, au fost medici, rezidenți, asistenți, cercetare. O perioadă foarte frumoasă”.

Operația de marți a fost realizată într-una dintre sălile noi ale spitalului, unde funcționează neurochirurgia, pentru că a fost nevoie de două aparate de anestezie. De regulă, într-o sală de operație există un singur astfel de aparat. Foto: Spitalul Marie Curie / Dan-Alexandru Iozsa

Îl întreb de Lina și Gherghina, celebrele siameze de pe vremea lui Ceaușescu. Era copil când gemenele din Moldova erau un caz de presă. A auzit despre ele de la colegi, de la medicul Gabriel Ionescu, acum plecat din țară, și de la doctorița Bratu Niculina, de la „Marie Curie”. E mândru că intervenția de separare a avut loc în spitalul în care operează și-n care este director medical: „Vă spun cu toată modestia și mândria: Nici nu s-a gândit mămica să meargă într-un alt spital”.

La două ore după intervenție, doctorul Spătaru s-a dus în gardă, să-și termine tura. „Sunt de gardă până mâine. Așa s-a nimerit”. Îi simți din glas mulțumirea. E fericit? „Să le vedem pe fetițe bine”, răspunde. „Știți – una e gălăgioasă, alta e mai leneșă, par diferențe comportamentale. Fizic sunt identice. Au o stare foarte bună pentru bebeluși abia operați. Să le vedem la contactul cu mama. Așteptăm să-și revină repede”.

La 184 de kilometri distanță, un alt doctor trăiește sentimentul. Mohamad Dimassi ajungea acasă, la Brașov. În fața porții îl așteptau copiii lui, cărora le desenase cu ceva seri în urmă cum au stat bebelușii în burta Alinei „lipiți”. Până marți când s-a schimbat totul.

NOTĂ

Un caz precum al gemenelor din Brașov apare o dată la 200.000 de nașteri. Probabilitatea de supraviețuire în primii ani de viață este de 1 la 3 cazuri. În România au mai existat cazuri de siamezi, însă operațiile nu s-au încheiat cu succes. Cele mai celebre siameze sunt Lina și Gherghina, care s-au năcut în 1982 lipite de la ombilic la stern. Au fost operate în Elveția, cazul lor fiind al treilea reușit în lume. În România, prima intervenție de acest fel a fost la Iași, în 2005 și au mai fost cazuri de siameze născute la Pitești și chiar la Brașov. Niciunul dintre copii, însă, nu a supraviețuit. În 2011, la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență din Pitești s-au mai născut două siameze. Erau lipite în zona ficatului, dar aveau inimi separate. Medicii le-au separat după ce una dintre siameze a încetat din viață. Ulterior a murit și cea de-a doua din cauza malformațiilor.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...