Prima pagină » Reportaj » Colegii motociclistului decedat duminică la Sânzieni acuză autoritățile de „lipsă de implicare în soluționarea acestui caz de linșare în public”. Poliția a reținut deja un suspect

Colegii motociclistului decedat duminică la Sânzieni acuză autoritățile de „lipsă de implicare în soluționarea acestui caz de linșare în public”. Poliția a reținut deja un suspect

Peste 500 de motocicliști, majoritatea lor din Covasna, Brașov, Harghita și Mureș, dar și din Alba, Sibiu, Cluj, Sălaj și chiar Bihor, au venit, miercuri spre seară, să aprindă o lumânare în amintirea colegului lor decedat duminica trecută într-un accident rutier în localitatea covăsneană Sânzieni.

Totodată, aceștia acuză fără menajamente autoritățile de „lipsă de interes și de implicare adevărată în soluționarea acestui caz de linșare în public”. Cuvântul „linșare” nu li se pare câtuși de puțin exagerat, ba dimpotrivă. Ei susțin toți că prietenul lor, care a lovit o fetiță de etnie romă în vârstă de 11 ani în timp ce traversa șoseaua fără să se asigure, a fost ucis cu bestialitate de rudele și vecinii acesteia, care au lovit-o și pe prietena motociclistului, rănită și ea în accident.

Un al doilea motociclist, care oprise între timp la locul accidentului, a fost și el înjunghiat de două ori, pe la spate, de unul dintre agresori și se află acum, în stare gravă, la Spitalul Județean de Urgență Brașov, acolo unde este internată și fetița de 11 ani.

„Un semnal de alarmă pentru autorități”

„Ce ne-a făcut să venim aici? Simplu: lipsa de interes și de implicare adevărată a autorităților în soluționarea acestui caz, așa cum a fost el, autoritățile având din primul moment martori și relații despre ceea ce s-a întâmplat. Și nu mi se pare corect ca noi, cei care plătim taxe și impozite și ne vedem de treburile noastre, să nu avem drepturi”, explică Nelu Brindea, președintele Uniunii Cluburilor de Motocicliști din România (UCMR).

Apoi concluzionează: „Această acțiune e un semnal de alarmă pentru autorități că așa nu se mai poate, că prea s-a întins coarda cu populația de genul ăsta. Altfel, în curând va trebui să înființăm noi Asociația Minorităților Române din România, ca să ne apărăm drepturile!”

„N-am venit să facem scandal”!

În așteptarea coloanelor de motocicliști – una pornită din Miercurea Ciuc, cealaltă din Târgu Secuiesc – sătenii din Sânzieni, în marea lor majoritate maghiari, nu-și ascund satisfacția. Susțin că cineva trebuie să dea o lecție cât timp autoritățile nu iau nicio măsură. Numai că romii și-au părasit locuințele de duminică seară. Un „amănunt” care nu-i demobilizează însă pe săteni, ba dimpotrivă.

Fără veste, câțiva mai aprigi se năpustesc la un moment dat să dărâme gardul casei în fața căreia avusese loc accidentul și să dea foc coșmeliei. N-apucă să smulgă însă decât câteva uluci, că își fac apariția, în pas alergător, jandarmii, împânziți din vreme în toată comuna, care îi potolesc fără multă vorbă.

După nici jumătate de oră apar și motocicliștii, iar când vacarmul asurzitor al motoarelor turate la maximum încetează, sătenii au parte de o nouă deziluzie: „N-am venit aici să facem scandal sau să ne răzbunăm, ci fiindcă suntem întristați că ne-a murit un prieten. Și nu e problema noastră dacă dumneavoastră aveți necazuri cu țiganii, noi am venit cu intenții pașnice și nu ca să perturbăm ordinea publică!”, răsună dintr-o portavoce anunțul unuia dintre liderii motocicliștilor.

Același care, în parcarea unui supermarket de la intrarea în Târgu Secuiesc, își instruise scurt camarazii strânși pentru pelerinaj, vreo 300 la număr: „Domnilor, trebuie să ne purtăm civilizat, nu vrem violență, mergem doar ca să aprindem o lumânare în memoria prietenului nostru care nu mai este și să cerem ca autoritățile să-și facă datoria și să-i pedepsescă pe cei care au înjunghiat un om care s-a oprit să-și ajute un coleg!”

„Cum vine asta, casca intactă și capul zdrobit?”

Pe drumul până la Târgu Secuiesc sunt depășit de câteva grupuri de motocicliști care merg cu cel puțin 130 km/oră. Încetinesc în comune, unde limita este de 50 de kilometri la oră, dar tot merg cu 70-80 la oră. „Ce vreți, așa mergem noi, motocicliștii, ăsta e stilul nostru!”, se scuză împăciuitor un tânăr scund și slăbuț, într-un combinezon negru de piele. Lângă el, un vlăjgan ras în cap, cu cioc, ochelari negri pe nas și costumat la fel, pe care cineva ni-l indicase drept șeful trupei, ne spune că „azi” nu dă interviu. „Că nu e cazul, nu e festival!” Îl întreb dacă știe ceva despre raportul medico-legal de autopsie: „Sigur că știu, l-am văzut, scrie că cauza morții a fost o lovitură la cap. Dar cum vine asta, casca era intactă, iar capul zdrobit? Oamenii care au fost acolo spun că imediat după accident cineva i-a scos colegului nostru casca și i-a dat cu apă pe față, că încă mai trăia. Și atunci a venit altcineva care i-a dat cu ceva în cap și l-a omorât. Că altfel nu se explică!”

O jumătate de oră mai târziu, la Sânzieni, spusele sale sunt reluate aproape cuvânt cu cuvânt de un alt motociclist, cu alură de halterofil, care se recomandă Gal Csaba și spune că a fost „aproape martor ocular” la accident: „Am ajuns la 15-20 de minute după, deja Salvarea era aici. Motociclistul a mai trăit 10 minute, după aia i-au dat cu toporul în cap. Ce de-al doilea motociclist, care era la vreo 200 de metri în spatele lui, după ce a coborât de pe motor și s-a aplecat să-i dea ajutor, a venit un țigan de vreo 50-60 de kile, la bustul gol, și a țipat la el, că acum o să-ți întorc cuțitul în tine, și l-a înjunghiat de două ori. Asta știu de la prietena sa, care deja poate să comunice cu autoritățile. De două ori l-a înțepat în spate, după aia fata a vrut să sune la 112 și a lovit-o și pe ea, tot din spate. Dar au dat și în fata care era căzută de pe motocicleta cu accidentul, am vorbit cu o babă de aici care mi-a zis că plângea sufletul când vedea cum dădeau în ea cu bâte, cu sape, cu toporul, cu scânduri, plângea și țipa la ei să nu mai dea în ea!”

Se întoarce apoi spre cel de lângă el – un tânăr, tuns scurt și cu o privire dezorientată – îl prezintă drept fratele celui înjunghiat și-l îndeamnă să vorbească. Cu mare greutate, acesta izbutește să lege câteva vorbe în românește, cât să spună numele și vârsta fratelui său: „Pal Tamas, 28 ani, din Sovata”. Apoi se blochează, așa că Gal Csaba continuă în locul său: „Pe fata care era pe motocicletă în spatele celui omorât, prietena lui, au bătut-o țiganii așa de rău că are splinul, ficatul și rinichii rupți, de la bătaie, nu de la căzătură: Acum e internată la spital la Sfântu (Gheorghe) și nu se știe dacă scapă. Iar cel înjunghiat a primit două lovituri de cuțit atât de adînci că i-au perforat un plămân.” După care conchide: „Din ce știm noi, au fost vreo 100-150 de țigani care s-au adunat la accident, dar cine i-a atacat pe cei doi și pe prietenele lor nu se știe!”

„Linșare în public!”

Un alt motociclist, care se recomandă  „Csabi și atât, ajunge”, începe să vorbească: „Autoritățile au venit foarte repede, după ce s-a dat la 112 un anunț linșare în public. Dar au venit numai 4 jandarmi, doi aici și doi acolo. Dacă noi ridicăm un sat secuiesc, în cinci minute apar cinci camioane pline cu jandarmi și în zece minute sunt chemați toți să dea declarații și împărțite amenzi la toată lumea, câte cinci milioane. Aici a fost o linșare în public, dar poliția n-a întrebat pe nici un țigan nimic, abia în următoarea zi a început să-i întrebe. Vă dați seama cum își fac treaba autoritățile?” Se întrerupe o clipă, cât să închidă telefonul care începuse să sune, apoi continuă, pe același ton: „Motociclistul înjunghiat e în pericol și acum, mi-a trimis vreo 20 de SMS-uri doar azi că îi e frică, pentru că fetița accidentată e internată tot acolo (la Spitalul Județean de Urgență Brașov, n.n.), la doar câteva camere depărtare. Și oricând poate să apară părinții și rudele fetei, iar el e imobilizat acolo, nu poate să vorbească și să se miște și nu e păzit de nimeni.” Apoi concluzionează, scurt: „În primul rând trebuia apărat el, fiindcă s-a văzut cum stă treaba cu barbarii ăștia!”

„Domnule, aici țiganii fac ce vor, când circulăm noi pe-aici, cu motocicletele, țiganii aruncă în noi cu pietre, cu mere, cu sticle goale, se bat și fugăresc pe șosea, se culcă pe asfalt. Ar trebui să le facă un gard de-a lungul șoselei, sau și mai bine, un ghetou!”, spune un alt motociclist.

Patru suspecți reținuți

Odată încheiate declarațiile pentru presă și aprinse ultimele lumânări, cineva dă semnalul de plecare. Preț de un minut, în aplauzele tuturor celor prezenți, motoarele sunt turate din nou la maximum, în semn de ultim omagiu, apoi motocicliștii se înșiră în două coloane, ca la venire, și pornesc încet spre cele două ieșiri din comună, sub privirile ușurate ale forțelor de ordine.

Între timp, polițiștii covăsneni au anunțat identificarea și reținerea a patru dintre agresori, cu vârste între 25 și 52 de ani, suspectați că l-au atacat, lovit și înjunghiat pe cel de-al doilea motociclist, precum și că ar fi bătut-o cu sălbăticie pe prietena celui decedat. Indivizii au fost duși la Parchetul Tribunalului Covasna, urmând ca, după audieri, procurorii să hotărască dacă vor cere Tribunalului Covasna arestarea lor preventivă. Joi, unul dintre suspecți, un tânăr de 27 de ani din Sânzieni, județul Covasna, a fost reținut, fiind suspectat că l-a înjunghiat pe motociclistul care se oprise în localitate pentru a acorda ajutor unor persoane implicate în accident. Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Covasna, Nicoleta Marin, a declarat, joi, că un tânăr considerat principalul suspect în cazul înjunghierii unui motociclist care se oprise să ofere ajutor după un accident, a fost rețiunut, miercuri seară, pentru 24 de ore.