Prietenia dintre președinte rus și Matthias Warnig, în vârstă de 59 de ani, datează dinainte ca Putin să devină unul dintre cei mai puternici oameni din lume. În timp ce majoritatea șefilor de stat așteaptă cu lunile pentru a fi primiți de președintele rus, Warnig merge în mod obișnuit la Kremlin, cei doi întâlnindu-se „în general la fiecare trei săptămâni”, potrivit unor surse de la Moscova.
Matthias Warnig și Vladimir Putin au foarte multe lucruri în comun: amândoi au crescut în state socialiste și amândoi au fost agenți secreți. Drumurile lor s-au intersectat din întâmplare, în urmă cu un sfert de secol.
Relația lor de prietenie este unică dar simbolizează și relațiile personale puternice dintre Germania și Rusia. Acesta este și unul dintre motivele pentru care oamenii de afaceri german au avertizat asupra impunerii de sancțiuni Rusiei. Persoane ca Warnig și-au construit rețele puternice de-a lungul timpului, dar conflictul din Ucraina din prezent ar putea să pună în pericol aceste relații.
Warnig ocupă mai multe posturi importante mai ales în industria energetică. El este și directorul executiv al Nord Stream AG, compania care operează conducta de gaz ce conectează Viborg (Rusia) cu Lubmin (Germania), prin Marea Baltică. Președintele comitetului de acționari este un alt prieten al lui Putin, Gerhard Schroeder.
Prietenia dintre cei trei bărbați a ieșit la iveală recent. Legăturile lor erau evidente în seara de 28 aprilie 2014, când, în jurul orei 22.30, Schroeder a apărut în fața Palatului Iusupov din Sankt-Petersburg, fiind urmat de o limuzină neagră din care a coborât Putin, care l-a felicitat pe fostul cancelar german cu ocazia împlinirii a 70 de ani. Fotografiile cu această scenă, în care apare și Matthias Warnig, au generat rumoare în Germania.
Matthias Warnig a fost recrutat de STASI la vârsta de 18 ani. El a fost format ca agent în departamentul de informații externe HVA (Hauptverwaltung für Aufklärung) și va deveni OibE, ofițer cu misiuni speciale (offizier im besonderen einsatz). El avea însă nevoie de o viață civilă paralelă, așa că a studiat la Înalta Școală de Studii Economice din Berlinul de Est, unde colegii săi nu știau că este agent secret. Numele său de cod în cadrul STASI era Oekonom (economistul). Warnig s-a căsătorit la 24 de ani, iar fiul său Stefan și fiica sa Claudia s-au născut la scurt timp după căsătorie.
După căderea Zidului Berlinului, altor spioni STASI le-au fost refuzate noi cariere din cauza trecutului lor, însă cu Warnig s-a întâmplat tocmai contrariul. Trecutul lui de spion a fost indispensabil pentru o carieră de succes în capitalism, un sistem pe care îl disprețuia.
După ce s-a retras din serviciile de informații est-germane cu gradul de hauptmann (echivalentul celui de căpitan), Warnig și-a început noua carieră la 20 mai 1990, în subordinea lui Bernhard Walter, care l-a trimis la Londra pentru o formare în sistemul bancar. Warnig a învățat rapid și a început să cunoască destul de bine sistemul capitalist. El a devenit un râvnit consilier la negocierile de restructurare a datoriei Uniunii Sovietice și avea un rol cheie în planurile băncii Dresdner de expansiune în Rusia. Warnig a primit misiunea de a-și face contacte în toată țara și de a monitoriza îndeaproape mersul lucrurilor în Rusia. El a sfătuit banca să deschidă un birou în Sankt Petersburg.
Astfel, el a mers în audiență la Putin, în timp ce acesta lucra la primăria din Sankt Petersburg, unde a așteptat timp de opt ore. Având în vedere că rusa vorbită de Warnig era destul de precară, el a fost însoțit de un interpret. Putin, care a petrecut mare parte din anii 1980 ca agent KGB în Dresda, a ascultat interpretul timp de câteva minute, după care și-a pierdut răbdarea.
„Termină cu prostiile, hai să vorbim în germană, nu am timp pentru un interpret”, i-a spus el lui Warnig, iar întâlnirea a fost un succes.
Warnig locuia într-un hotel în Sankt Petersburg, în timp ce familia sa era acasă, în Germania. El se simțea singur în weekenduri, iar Putin îl invita periodic la casa lui tradițională, unde vorbeau în germană și beau Jeve, o bere germană. Ei au început să realizeze că viețile lor profesionale au fost similare, fiind din aceeași generație, amândoi căsătoriți și cu doi copii.
Ei au devenit și mai apropiați după ce în 1993 soția lui Putin, Liudmila, a avut un accident grav și a fost transferată în Gerrmania cu ajutorul lui Warnig pentru a fi operată, pe cheltuiala băncii Dresdner.
Warnig nu s-a simțit niciodată acasă în Rusia și s-a retras în sud-vestul Germaniei, unde locuiește împreună cu cea de-a doua soție, Elena, o rusoaică pe care a întâlnit-o la sfârșitul anilor 1990 în Sankt-Petersburg.