„Eforturile statului ungar prin care se caută legitimarea, pe baza dreptului internațional, a ideii de autonomie teritorială pe criterii etnice sunt inutile”, a susținut fostul șef al diplomației, argumentând că „recenta decizie a Comisiei Europene prin care s-a respins Ințiativa cetățenească, inițiată de UDMR și sprijinită, printre alții, de Ungaria,este foarte clară, și anume drepturile minorităților sunt categoric recunoscute în contextul normelor interne ale statelor membre”.
Diaconescu a mai spus, pentru MEDIAFAX, că, de altfel, acesta a fost și „sensul dialogului româno-ungar pe aceste teme pe toată perioada în care a funcționat Comisia bilaterală privind drepturile minoritarilor din cele două țări,constituită în baza Tratatului politic de bază”.
Problematica acordării autonomiei nu încalcă Tratatul de bază româno-ungar, în contextul în care documentul stipulează că situația minorităților etnice este o chestiune bilaterală, afirmă Anna Nagy, purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, conform MTI.
Anna Nagy a făcut aceste declarații ca reacție la afirmațiile făcute de ministrul român de Externe, Titus Corlățean.
„Ungaria a arătat foarte clar că situația minorității maghiare din România nu reprezintă o afacere internă a României, iar fostul ministru de Externe Janos Martonyi a reiterat acest lucru cu ocazia vizitei la București efectuate în martie anul trecut”, a subliniat Anna Nagy.
„În privința autonomiei, Guvernul României riscă să declanșeze dispute cu propriii cetățeni mai degrabă decât cu Ungaria, dat fiind că este vorba de un efort făcut în principal de cetățeni români de etnie maghiară”, a adăugat oficialul ungar.
„Totuși, istoria arată că autonomia nu poate fi obținută fără susținerea statului-mamă”, continuă Anna Nagy, precizând că „inițiativele Ungariei nu vizează obținerea autonomiei teritoriale”. „Acest lucru este adesea interpretat greșit de partea română”, a insistat oficialul ungar.