Prima pagină » Știri externe » Pentagon: SUA și Rusia vor continua descuțiile cu privire la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare

Pentagon: SUA și Rusia vor continua descuțiile cu privire la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare

Pentagon: SUA și Rusia vor continua descuțiile cu privire la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare
Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și secretarul american al Apărării Chuck Hagel au discutat despre necesitatea creșterii numărului întânirilor și liniilor de comunicare cu privire la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a anunțat Pentagonul, citat de RIA Novosti online.

„Ce doi miniștri au discutat despre nevoia de a avea întâlniri bilaterale de urmărire asupra Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare. Ei au căzut de acord să mențină linii de comunicare deschise”, se arată într-un comunicat al Departamentului american al Apărării.

Anterior, Statele Unite au acuzat Rusia că și-a încălcat obligațiile pe care și le-a asumat prin Tratatul INF. Moscova a respins acuzațiile. De asemenea, Guvernul rus s-a plâns de modul în care Statele Unite respectă Tratatul, în perspectiva în care Washingtonul plănuiește să instaleze sisteme cu lansare verticală de rachete de tip Mark 41 în România și Polonia.

Sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul INF, a declarat la începutul lui august purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest, respingând acuzațiile Rusiei în acest sens.

Washingtonul a acuzat Moscova că a încălcat un tratat privind controlul armelor încheiat din 1987, prin testarea unei rachete de croazieră, potrivit unui oficial american. Testul respectiv de rachetă a avut loc în urmă cu câteva luni. În ianuarie, Washingtonul și-a exprimat deja îngrijorarea în legătură cu un test de rachetă efectuat de Rusiacare încalcă tratatul bilateral. Washingtonul a transmis la vremea respectivă Moscovei că există „posibilitatea (…) unei încălcări” a Tratatului INF, semnat pe 8 decembrie 1987 de către Statele Unite și fosta Uniune Sovietică.

Ziarul The York Times (NYT) a scris, citând surse oficiale americane, că Moscova a început să testeze o nouă rachetă încă din 2008.

Administrația americană a dat publicității un raport, pe 30 iulie, în care acuză Rusia că „își încalcă obligațiile asumate prrin Tratatul INF, de a nu deține, produce și efectua teste cu rachete de tip sol-aer cu o rază de acțiune cuprinsă înttre 500 și 5.500 de kilometri și de a nu deține sau produce lansatoare pentru acest tip de rachete”.

Josh Earnest a declarat că președintele american Barack Obama i-a transmis concluziile sale președintelui rus Vladimir Putin într-o scrisoare și că Statele Unite au transmis în mai multe rânduri Rusiei „prin canale diplomatice obișnuite” că sunt îngrijorate în acest sens.

Ministerul rus de Externe a respins aceste acuzații ca „nefondate”, într-un comunicat, citând lipsa unor dovezi care să le susțină. Moscova a criticat totodată Washingtonul pentru planul de a instala sisteme de lansare de rachete de tip MK 41 VLS în România și Polonia în cadrul sistemului antirachetă din Europa.

Acest tratat, care a intrat în vigoare la 1 iunie 1988, între Statele Unite și fosta URSS – după care a devenit un tratat multilateral în urma destrămării fostei Uniuni Sovietice -, „obligă cele două state parte să-și distrugă, cel mai târziu la trei ani de la intrarea în vigoare a Tratatului, toate rachetele balistice și de croazieră lansate de la sol și care au o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 1.000 de kilometri și pe cele a căror rază de acțiune este cuprinsă între 1.000 și 5.500 de kilometri”, potrivit ONU.

Aceste dezvăluiri au apărut în contextul în care relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt deosebit de tensionate, din cauza crizei din Ucraina.

Citește și