Povestea primului american a cărui avere a depășit un miliard de dolari

Povestea primului american a cărui avere a depășit un miliard de dolari
Publicat: 21/08/2014, 20:24
Actualizat: 21/10/2014, 20:28

John D. Rockefeller a fondat Standard Oil Company, primul mare trust de afaceri din SUA, care a dominat industria petrolieră la începuturile sale. Rockefeller a fost al doilea din cei șase copii născuți în Richford, New York, ai lui William Avery Rockefeller și Eliza Davison.

Tatăl său a fost mai întâi tâmplar, apoi comis-voiajor, se autoproclama medic și vindea elixiruri. Localnicii îl numeau „Big Bill„ sau „Devil Bill„, din cauza afacerilor sale bizare. Tânărul Rockefeller a contribuit de mic copil la susținerea gospodăriei câștigând bani din creșterea curcanilor, vânzarea de cartofi și bomboane, precum și din creditarea cu sume mici a vecinilor. În 1853, familia sa s-a mutat în Strongsville, o suburbie din Cleveland, Ohio, potrivit Business Magazin,

Rockefeller a urmat cursurile liceului central din Cleveland și a studiat contabilitatea timp de zece săptămâni în cadrul Colegiului Comercial Folsom. Era preocupat de studii, fiind descris de contemporanii săi drept rezervat, serios, religios, metodic și discret. Își susținea bine dezbaterile, îi plăcea muzica, visa să aibă o carieră, să acumuleze o avere de 100.000 de dolari și să trăiască până la 100 de ani, mai scrie Business Magazin.

În 1855, când a împlinit 16 ani, s-a angajat ca funcționar la o firmă din Cleveland, unde a cumpărat, vândut și livrat cereale, cărbune și alte mărfuri. Salariul integral pentru munca sa din primele trei luni a fost de 50 de dolari (50 cenți pe zi).

A înființat propria firmă de comisioane

În 1859, Rockefeller a fondat împreună cu un partener propria firmă de comisioane. În același an, prima rezervă de petrol din SUA a fost forată în Titusville, Pennsylvania, iar patru ani mai târziu Rockefeller a intrat în noua industrie. A investit alături de chimistul Samuel Andrews și cei doi frați Clark într-o rafinărie din Cleveland. În februarie 1865, a cumpărat părțile deținute de frații Clark în schimbul a 72.500 dolari și a pus bazele companiei Rockefeller & Andrews.

În 1866, fratele său, William Rockefeller, a construit o rafinărie în Cleveland și l-a cooptat pe John drept partener de afaceri. Un an mai târziu, li s-a alăturat și Henry M. Flagler, astfel fiind stabilită firma Rockefeller, Andrews și Flagler. Tehnicile de împrumut și reinvestire a profitului ale lui Rockefeller au condus la extinderea firmei în două rafinării în Cleveland și într-un departament de marketing din New York. În 1870, firma s-a transformat în Standard Oil Company, în care erau implicați John D. Rockefeller, fratele său mai mic, William, dar și alți acționari.

John Rockefeller era președintele companiei și acționarul majoritar. Rockefeller s-a axat apoi pe extinderea companiei prin cumpărarea de rafinării rivale și companii aflate în curs de dezvoltare. Compania a ajuns astfel ca în 1882 să controleze aproximativ 90% din rafinăriile și conductele de petrol ale țării. Succesul lui Rockefeller a devenit o țintă pentru jurnaliști, precum și pentru politicienii reformatori, care au văzut monopolul Standard Oil drept un simbol al lăcomiei corporatiste. În 1890, Congresul SUA a adoptat Sherman Act, primul act legislativ federal care interzice trusturi și alianțe comerciale.

Doi ani mai târziu, Curtea Supremă din Ohio a dizolvat Standard Oil Trust, o parte din afaceri revenind companiei Standard Oil din New Jersey, care a funcționat ca o proprietate privată. În 1911, după ani de litigii, Curtea Supremă a decis că Standard Oil din New Jersey a încălcat legile antitrust și a forțat-o să se autodizolve. Rockefeller a rămas cu o mare parte dintre acțiuni și, în mod paradoxal, divizarea companiei i-a dublat veniturile personale peste noapte. Rockefeller s-a retras din operațiunile de afaceri de zi cu zi ale Standard Oil la mijlocul anilor 1890.

La moartea lui John D. Rockefeller, în 1937, averea sa personală era estimată la 1,5 miliarde de dolari, în condițiile în care produsul intern brut al SUA de la acea vreme era de 94 de miliarde. Multe instituții, muzee, universități își leagă numele de familia Rockefeller. Între acestea, MOMA – the Museum of Modern Arts din New York, Centrul Rockefeller și Universitatea Rockefeller. În 1913, John D. Rockefeller Senior a donat 250 de milioane de dolari pentru înființa-rea Fundației Rockefeller, care avea ca misiune sănătatea publică, educația medicală și artele.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate preliminare la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, turul al II-lea / Alexandr Stoianoglo conduce,...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu