În luna iulie, Argentina a intrat în incapacitate de plată pentru a doua oară în ultimii 12 ani, după ce judecătorul american Thomas Griesa a blocat plățile statului argentinian către deținători de obligațiuni emise în conformitate cu legislația americană și care au fost restructurate în urma default-ului din anul 2002.
Griesa a spus că măsurile anunțate de președintele Argentinei în această săptămână, ca plata datoriilor să aibă loc în această țară, iar deținătorii de obligațiuni să își transfere creanțele sub jurisdicție argentiniană sunt ilegale, întrucât încalcă hotărâri judecătorești anterioare.
Un oficial guvernamental de rang înalt, Jorge Capitanich, a declarat că judecătorul Thomas Griesa a ales o exprimare „nefericită, incorectă și chiar imperialistă”.
Ministerul Economiei a apreciat că remarcile judecătorului arată „totala ignoranță privind funcționarea instituțiilor democratice”.
Potrivit analiștilor, în aceste condiții este improbabil ca Argentina să ajungă la un acord, înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor, cu mai multe fonduri de investiții care au respins restructurarea masivă a datoriilor în urma default-ului țării din 2002.
Peso-ul argentinian s-a depreciat cu 5,2% după ce președintele Cristina Fernandez a prezentat marți seara planul de rambursare a datoriilor, acesta fiind cel mai mare declin al monedei înregistrat din luna ianuarie.