„Nimeni nu ne-a întrebat în legătură cu aceste sancțiuni, când au fost introduse. Apartenența la UE este obiectivul nostru strategic, dar în același timp nu am impus și nu vom impune sancțiuni Rusiei”, a spus premierul sârb.
Vucic a mai spus și că Serbia ia foarte în serios mesajul că statele candidate trebuie să se abțină de la explorarea unor noi oportunități comerciale cu Rusia, după ce autoritățile de la Moscova au interzis importurile de alimente din UE.
Rusia a anunțat în această lună interzicerea timp de un an a importurilor anumitor alimente din Uniunea Europeană și Statele Unite, ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident din cauza conflictului din Ucraina.
În 2013, UE a exportat în Rusia fructe în valoare de 1,26 de miliarde de euro și legume de 769 de milioane de euro.
Serbia, care a început negocierile de aderare la UE în ianuarie, a mărit vânzările de alimente în Rusia cu 68%, în primul semestru, la 117 milioane de dolari, fiind posibil ca până la sfârșitul acestui an să atingă 300 de milioane de dolari, potrivit Camerei de Comerț din Belgrad.
„Ne așteptăm ca statele partenere să se abțină de la măsuri care să profite de noile oportunități de comerț. Serbia ar trebui să-și alinieze politicile economice cu cele ale UE, până la momentul aderării”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Serbia nu va introduce subvenții de stat pentru a stimula comerțul cu Rusia, a mai spus Vucic. Statul sârb a încheiat un acord de comerț liber cu Rusia în anul 2000, fiind menținute unele tarife, pentru pui, brânzeturi, zahăr, țigări, vehicule și anvelope.
Vucic nu vrea să irite Bruxelles-ul, dar încearcă în același timp să nu strice relațiile cu Moscova, care este deja nemulțumită din cauza sprijinului pentru Ucraina, a arătat Djordje Vukadinovic, analist la institutul New Serbian Political Thought din Belgrad.