Câte greșeli conține ultima postare de pe Facebook a Mariei Grapini? Răspunsul nostru este, ignorând greșelile de punctuație sau spațiere, următorul: șapte.
„Ma pregatesc sa merg la Scoala de vara a tineretului Partidului Conservator.M-am gandit la ce tema voi prezenta?(1): ARTA COMUNICARII.Cum (2) influienteaza comunicarea (3),cariera ? Relationarea intr-o societate ,relatiile (4) inter-umane (5),depind de o comunicare corecta,eficienta si permanenta. O alta tema importanta poate fi : MANAGEMENTUL TIMPULUI.Este important sa intelegem ca resursa TIMP (6),este atipica in raport cu celelalte resurse! Daca nu-l consumam eficient ,nu-l putem pastra pentru mai tarziu! Fiecare zi are importanta ei in viata noastra (7),si trebuie sa facem ceva semnificativ! Sa nu uitam sa dedicam zilnic timp gandirii! Ma voi consulta cu tinerii si voi decide conform dorintei majoritatii!”, a scris ea.
1: semnul întrebării, la finalul unei construcții afirmative și înaintea celor două puncte;
2: influențează, nu „influiențeaza”;
3: virgulă între subiect și predicat;
4: „interumane”, nu „inter-umane”;
5: aici, greșeala poate fi fie (în funcție de sensul posibil al propoziției, care nu este clar) dezacordul între subiect și predicat, respectiv „relaționare” – „depind”, fie virgulă între subiect și predicat, în cazul în care se face acordul între „relațiile” și „depind”;
6: virgulă între subiect și predicat;
7: virgulă înainte de conjuncția „și”.