Prima pagină » Economic » Cum va evolua cursul până la finalul anului, în opinia economistului care a descoperit recesiunea din România

Cum va evolua cursul până la finalul anului, în opinia economistului care a descoperit recesiunea din România

Cum va evolua cursul până la finalul anului, în opinia economistului care a descoperit recesiunea din România
Cursul afișat luni de BNR a coborât sub nivelul de 4,4 lei/euro. Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania care a descoperit că România a intrat în recesiune tehnică și a făcut anunțul înainte ca acesta să vină pe căi oficiale, spune că se așteaptă ca până la finalul anului cursul să rămână stabil.

„Au tot fost zile în perioada aceasta când cursul a fost sub 4,4 (n.r. lei/euro). Noi ne așteptăm la o stabilitate”, a declarat Andrei Rădulescu în cadrul ediției de luni a ZF Live.

El a mai adăugat că până a finalul anului 2014 se așteaptă ca acesta să se încadreze în intervalul 4,4 lei/euro – 4,5 lei/euro.

Cursul BNR a coborât luni sub 4,4 lei/euro

În prima zi a săptămânii, cursul oficial afișat de BNR a coborât sub nivelul de 4,4 lei/euro la 4,3989 lei/euro, cu 1,3 bani sub ultima referință de săptămâna trecută. Evoluția sa a fost în linie cu cea din regiune.

În același timp, euro a atins minimul ultimului an în fața dolarului în piețele internaționale, fiind cotat la 1,3119 dolari. Pe piața internă, cotațiile au deschis în scădere față de vineri, în intervalul 4,4000 – 4,4030.

Cursul de schimb BNR pentru dolar a fost de 3,3285 lei/dolar, iar cea pentru francul elvețian a fost de 3,6451 lei/franc.

Cursul nu crește peste 4,5 lei/euro, dar accizele se plătesc la 4,73 lei/euro

Leul nu a înregistrat oscilații importante pe parcursul anului 2014, cursul mediu ajungând la circa 4,45 lei/euro. Însă, pentru anul acesta cursul de schimb la accize, aplicate tuturor produselor accizabile – carburanți, băuturi alcoolice, energie, tutun, cafea sau produse de lux, este de 4,7380 lei/euro, cu 6,4% mai mare decât cel real.

Cursul de schimb la accize a fost stabilit în urma unei Ordonanțe de Guvern și ar trebui să aducă încasări suplimentare de 1,1 miliarde de lei la bugetul de stat, potrivit raportului legii bugetului.

Noua metodologie de calcul adoptată de Guvern se aplică doar în situația în care cursul de schimb este mai mic decât cel din anul anterior, cum s-a întâmplat în 2013, când cursul de la 1 octombrie a fost de 4,4485 de lei pe euro, în scădere cu 1,6% față de rata de schimb de anul trecut, de 4,5223 lei/euro.

Prin urmare, în 2014, cursul de schimb la care se transformă accizele din euro în lei este cel din 2012, ajustat cu rata inflației, respectiv 4,7380 lei/euro (4,5223 lei/euro, cursul afișat de BCE la începutul lunii octombrie 2012, actualizat cu o rată a inflației de 4,77%, respectiv rata inflației de la finele lunii septembrie).

Citește și